Yritysesimerkki: Tracegrow Oy – Vanhoista alkaliparistoista lannoitetta

Kuva: Tracegrow Oy

Tracegrow Oy valmistaa nestemäistä hivenravinnelannoitetta murskatuista alkaliparistoista. Prosessissa paristomassa liuotetaan raakaliuokseksi, jolle tehdään sittemmin liuospuhdistus, jossa haitalliset metallit kuten nikkeli, kadmium ja mahdollinen elohopea poistetaan. Puhdistettu lopputuote on EU:n lannoitelainsäädännön mukainen sinkki- ja mangaanipitoinen liuos, tuotenimeltään ZM-Grow, joka sekoitetaan veteen ja ruiskutetaan pelloille suoraan kasvin lehdille, joista se imeytyy hyvin kasvin rakenteisiin.

Ruiskutimme ZM- Grow’ta tänä kesänä yli tuhannelle peltohehtaarille ja asiakkaat arvostivat hyvää lopputulosta.

Jarkko Haasala, Haasala Oy

”Me ruiskutusurakoitsijana olemme olleet erittäin tyytyväisiä ZM-Grow’n toimivuuteen. Tuote sekoittuu veteen ongelmitta ja yhtäaikainen ruiskutus tärkeimpien rikkakasviaineiden sekä mm. typpiliuoksen kanssa on sujunut hyvin. Joidenkin kilpailevien tuotteiden myötä ruiskun suuttimia saa olla koko ajan putsaamassa, mutta tämän tuotteen kanssa ei ole ollut mitään ongelmia. Ruiskutimme ZM- Grow’ta tänä kesänä yli tuhannelle peltohehtaarille ja asiakkaat arvostivat hyvää lopputulosta. Tätä tilaamme ensi kesänäkin erittäin mielellämme”, kertoo käyttäjä Jarkko Haasala Haasala Oy:stä.

Idea lähti aikanaan siitä, että alkaliparistojätteen määrä oli suuri. Akkuser Oy:ssa alettiin miettiä voisiko alkaliparistojätteelle tehdä mitään järkevää. Aihetta tutkittiin aluksi yliopistolla ja jonkin ajan päästä ideaa päästiin jatkojalostamaan. Nykyään Tracegrow toimii itsenäisesti, mutta alun perin yhtiö oli Akkuserin tytäryhtiö. Akkuser hoitaa murskauksen ja teräksen magneettierottamisen, kun taas Tracegrow prosessoi murskauksesta ylijääneen sinkki- ja mangaanipitoisen mustan massan. Kärsämäen tehdas pystyy täyden kapasiteetin saavutettuaan prosessoimaan kaiken Suomesta kerättävän alkaliparistojätteen, ja myöhemmässä vaiheessa tarkoituksena on tehdä uusia tehtaita myös ulkomaille.

Paristomassan perinteinen hävitystapa on sulattoon lähettäminen. Sulatto vaatii 1300 asteen lämpötilan, kun taas Tracegrow’n prosessi toimii huoneenlämmössä. Perinteisessä sulatuksessa mm. mangaani menee kokonaan hukkaan kuonaan, kun taas Tracegrow’n prosessissa siitä saadaan lähes 90 prosenttia talteen. Sinkin saanto puolestaan on noin 97-99 prosentin luokkaa. Lisäksi prosessin pesuvedet pystytään kierrättämään takaisin prosessiin, jolloin jätevesiongelmaa ei synny.

Tarkkoja lukuarvoja säästetyistä luonnonvaroista ja kasvihuonepäästöistä ei ole toistaiseksi laskettu, koska emme ole saaneet käsiimme sulattotekniikan taselaskelmia vertailua varten. Tiedämme kuitenkin, että esimerkiksi perinteiseen tapaan verrattuna kulutamme huomattavasti vähemmän energiaa, koska emme joudu lämmittämään prosessiamme.

tuotepäällikkö Lasse Rautio, Tracegrow Oy

”Tarkkoja lukuarvoja säästetyistä luonnonvaroista ja kasvihuonepäästöistä ei ole toistaiseksi laskettu, koska emme ole saaneet käsiimme sulattotekniikan taselaskelmia vertailua varten. Tiedämme kuitenkin, että esimerkiksi perinteiseen tapaan verrattuna kulutamme huomattavasti vähemmän energiaa, koska emme joudu lämmittämään prosessiamme. Lisäksi saantomme on väistämättä parempi, koska sulatolla mangaani menee hukkaan”, kertoo tuotepäällikkö Lasse Rautio.

Yhtiön ensimmäinen tehdas valmistui 2017 Kärsämäelle, ja laitteistoja päivitettiin merkittävästi kesällä 2019, mikä mahdollistaa huomattavan tuotantolisäyksen. Tehtaan laitekanta mahdollistaa myös muunlaisten jäte- ja sivuvirtojen prosessoinnin, eli tuoteperhettä voidaan laajentaa myös muunlaisiin tuotteisiin kuin sinkki-mangaaniliuoksiin. Neuvottelut tietyistä uudenlaisista jätejakeista ovatkin käynnissä parhaillaan erinäisten firmojen kanssa, ja tutkimusta sekä tuotekehitystä tehdään jatkuvasti.

Lisätietoja

Tracegrow Oy:n tuotepäällikkö Lasse Rautio +358449842084

Toimijat ja hankkeet

Loikka-arkisto  Tracegrow Oy.

Jätä kommentti

Voit etsiä loikkia yhdellä tai useammalla hakusanalla. Haku kohdistuu loikkien sisältöön ja metatietoihin, kuten kategorioihin, asiasanoihin ja sijaintiin. Hakemalla esimerkiksi "ilmastoloikka porvoo" löytyvät kaikki Porvoon kaupungista raportoidut ilmastoloikat. You can search for leaps matching one or more terms. The search targets both content and metadata such as categories, keywords, and location. For example, by searching for "climate leap Porvoo" you will find all the climate leaps reported in the city of Porvoo.