Äänekoskelle uusi energiatehokas jäähalli

Kuva: Äänekosken kaupunki

Äänekosken Suolahdelle valmistui uusi jäähalli vuonna 2020. Kylmälaitteen tuottama lauhdelämpö käytetään läheisessä koulu- ja uimahallirakennuksessa lähes täysin, ja ylijäämälämpöä on mahdollista varastoida maalämpökaivoihin. Jäähallin energian kulutus on arvioitu olevan 1800 MWh/a, jonka kattamiseksi tarvitaan 403 MWh/a ostoenergiaa. Lauhdelämpöä myydään arvioiden mukaan 398 MWh/a, joten tämä huomioiden jäähallin energiankulutus lähenee vuoden aikajaksolla nettonollaa. Kylmäaineena käytetään hiilidioksidia, jonka vuodot ovat monta kertaluokkaa vähemmän haitallisia ilmastolle, kuin perinteisemmillä kylmäaineilla.

Tällaista energiatehokasta ja vihreää teknologiaa on käytössä muuallakin, mutta ulosmyytävää energiaa ei muualla näin paljon ole.

Jarkko Piiparinen, Suomen Projektori Oy

”Jäähallin tuottamalla energialla hoidetaan koko kiinteistön lämmöntarve ja käyttöveden lämmitys. Pukuhuoneet, sosiaalitilat, kahvio ja muut tilat lämpiävät omalla energialla. Tämän lisäksi ylijäävä energia myydään vieressä sijaitsevalle koululle ja uimahallille”, Piiparinen lisää.

Katso myös:

Äänekosken jäähalli – Infosivut

Äänekoskelle rakentuu nollaenergiajäähalli – Äänekosken kaupunki

Canemure Best Practices – Vähähiiliset ja energiatehokkaat uimahallit

Toimijat ja hankkeet

Loikka-arkisto hankkeelle Kohti hiilineutraalia kuntaa (Hinku).

Jätä kommentti

Voit etsiä loikkia yhdellä tai useammalla hakusanalla. Haku kohdistuu loikkien sisältöön ja metatietoihin, kuten kategorioihin, asiasanoihin ja sijaintiin. Hakemalla esimerkiksi "ilmastoloikka porvoo" löytyvät kaikki Porvoon kaupungista raportoidut ilmastoloikat. You can search for leaps matching one or more terms. The search targets both content and metadata such as categories, keywords, and location. For example, by searching for "climate leap Porvoo" you will find all the climate leaps reported in the city of Porvoo.