Yhteiskuljetuksilla pienennetään matkailun ilmastovaikutuksia

 

Linja-auto ajaa tiellä.
Kuva: Visit Mikkeli

Mikkelissä tavoitellaan Saimaan luonnon ja matkakohteiden saavutettavuuden parantamista järjestämällä mahdollisuus luontomatkailuun ilman oman veneen tai henkilöauton käyttöä.

Kahteen seudun suosituimpaan kohteeseen, Neitvuorelle ja Astuvansalmelle, järjestettiin kesällä 2021 ja 2022 takuulähtöiset bussi- ja vene/laivaretket Mikkelin Matkakeskukselta ja torilta.

Neitvuoren retken matkustajamäärät olivat niin vähäiset, ettei niillä saatu ensimmäisenä vuonna vähennettyä matkailusta aiheutuvia päästöjä.

”Astuvansalmen retket sen sijaan olivat suosittuja jo ensimmäisenä kokeilukesänä”, projektipäällikkö Hanna Airas Mikkelin matkailukohteiden ja Saimaan saavutettavuuden parantaminen -hankkeesta sanoo.

Henkilöautolla kuljettu edestakainen matka Mikkelin torilta Astuvansalmelle johtavan polun päähän aiheuttaa keskimäärin 11,8 kgCO2ekv suuruiset kasvihuonekaasupäästöt. Jos oletetaan, että vain harva kulkee kohteeseen täysin yksin ja autossa on keskimäärin kaksi henkilöä, tulee päästöjä yhtä henkilöä kohden 5,9 kgCO2ekv.

Aino-laiva laiturissa.
Kuva: Visit Mikkeli

Kesällä 2021 Astuvansalmen linja-autovuorolla oli keskimäärin 18 ja kesällä 2022 alustavan laskelman mukaan 22 matkustajaa. Bussi vei matkustajat Mikkelin keskustasta Ristiinan torille tai Kallioniemeen, josta kyyti jatkui laivalla. Jokaista matkustavaa henkilöä kohden yhteiskyydeillä säästyy keskimäärin 3,4 kgCO2ekv.

Mikäli kaikki bussissa kulkeneet olisivat valinneet henkilöauton (jossa keskimäärin kaksi matkustajaa), olisi kasvihuonekaasupäästöjä tullut 2 000 kgCO2ekv. Se vastaa melkein keskimääräisen suomalaisen koko vuoden asumisesta syntyviä päästöjä (2100 kgCO2ekv)!

Takuulähtöinen retki sisälsi myös Aino-laivalla kuljettavan osuuden. Vesiosuuden merkitys päästöihin on pieni maantieliikenteeseen verrattuna, mutta alustavasti laskettuna yhteinen laivakyyti on joka tapauksessa ilmaston kannalta parempi valinta kuin oman perämoottoriveneen käyttö.

”Bussikuljetuksen avulla mahdollistetaan kohteiden saavuttaminen julkisen liikenteen avulla myös kauempaa saapuville matkailijoille”, iloitsee Hanna Airas. Henkilö, joka matkustaa pääkaupunkiseudulta henkilöautolla Neitvuorelle tai Astuvansalmelle ja takaisin aiheuttaa noin 80 kgCO2ekv suuruiset kasvihuonekaasupäästöt. Mikäli henkilö saapuisi Helsingistä junalla Mikkelin rautatieasemalle ja hyödyntäisi järjestettyä bussikuljetusta kohteeseen, ei matkasta syntyisi kuin torilta lähtevän bussin ja Aino-laivan päästöt.

Toimijat ja hankkeet

Loikka-arkisto kunnalle Mikkeli.

Jätä kommentti

Voit etsiä loikkia yhdellä tai useammalla hakusanalla. Haku kohdistuu loikkien sisältöön ja metatietoihin, kuten kategorioihin, asiasanoihin ja sijaintiin. Hakemalla esimerkiksi "ilmastoloikka porvoo" löytyvät kaikki Porvoon kaupungista raportoidut ilmastoloikat. You can search for leaps matching one or more terms. The search targets both content and metadata such as categories, keywords, and location. For example, by searching for "climate leap Porvoo" you will find all the climate leaps reported in the city of Porvoo.