Ekopoli-lautapelissä kierrätetään tavaroita ja opitaan kiertotaloudesta

 

Tervetuloa unelmien kiertotalouskaupunki Ekopoliin! Tämä tässä on kimppakämppänne, jonka vuokrasopimus on päättymässä. Kämppä on täynnä kaikenlaista vuosien varrella kertynyttä tavaraa. Mihin ihmeeseen tulisi viedä rikkinäinen puhelin tai kamala mömmö? Onneksi Ekopolissa tavara kiertää ja kaupungista löytyy lainaamoita, korjaamoita ja lajittelupaikkoja.

Nuorten kiertotalousopetuksen tueksi suunniteltu lautapeli tempaa mukaansa ja pelin ohessa kiertotaloudesta oppii kuin huomaamatta. Lahden ja Lappeenrannan kaupunkien LALAPETE – kiertotalousinnovaatiot ja ympäristötietoisuus -hankkeessa syksyn 2022 aikana tuotettu lautapeli on suunnattu yläkoululaisille ja lukiolaisille, mutta soveltuu pelattavaksi kaikenikäisille.

– ”Hankkeessamme toteutettiin ympäristötietoisuuskysely syksyllä 2021. Kyselyssä kävi ilmi, että nuorten kiertotalousopetukseen soveltuvalle materiaalille olisi paljon tarvetta”, kertaa projekti-insinööri Matti Pylkkö Lappeenrannan kaupungilta pelin taustoja. ”Tartuimme toimeen ja suunnittelimme kiertotalousaiheisen lautapelin, joka soveltuu pelattavaksi oppitunnin aikana.”

Pelin ideana on kierrättää mahdollisimman paljon tavaraa kiertotalouskaupunki Ekopolissa. Pelilaudan keskellä sijaitsevan kimppakämpän vuokrasopimus on päättymässä. Asuntoon on kertynyt vuosien varrella monenlaista tavaraa ja pelaajien tehtävänä on tyhjentää yhteinen asunto löytämällä tavaroille sopiva palautuspaikka kiertotalouden periaatteiden mukaisesti. Pelin alussa pelaajat saavat tavarakortteja, joiden kierrättämisestä oikeisiin paikkoihin pelaajat kerryttävät pisteitä eli ekoaskeleita. Pelissä on myös sattumakortteja, jotka muuttavat pelin suuntaa.

Ekopoli-pelin pelilaudan kuvitusta.
Unelmien kiertotalouskaupunki Ekopolissa kierrätetään, korjataan ja lainataan. Pelin ovat kuvittaneet Noora Huppunen ja Anna Polkutie.

Peliä voi pelata yksilöpelinä tai joukkuepelinä, jolloin pelilaudan ympärillä olevat pelaajat muodostavat joukkueen, joka kisaa muita peliporukoita vastaan vaikkapa koululuokassa. Tällöin pelissä painottuu yhteistyö ja joukkueen yhteisen pelistrategian hiominen. Pelin kesto sovitaan ennalta, joten pelin voi mitoittaa oppitunnin mittaiseksi. Pelilaudalla edetään noppaa heittämällä. Etenemiseen saa vauhtia kimppakyydillä, bussilla tai kulkemalla nopeaa pyöräbaanaa pitkin. Pelin voittaa se joukkue tai yksilöpelaaja, jolla on eniten ekoaskeleita pelin lopussa. Pelin päättyessä käteen jääneet tavarakortit vähentävät ekoaskeleita, joten tavaroita kannattaa kierrättää tehokkaasti koko pelin ajan.

Pelin suunnittelusta vastasivat graafisen suunnittelun ja pelisuunnittelun ammattilaiset Noora Huppunen, Anna Polkutie ja Pasi Kainulainen yhteistyössä LALAPETE-tiimin kanssa. Pelin suunnitteluun pääsivät osallistumaan myös nuoret.

Lahdessa peliä testattiin yläkouluikäisten nuorten kanssa, joilta kyseltiin kehittämisideoita peliin. Testipeleistä saadun palautteen pohjalta ohjeita ja pelilautaa hiottiin selkeämmäksi ja niiden perusteella pelaamisen tueksi päätettiin tehdä myös opetusvideo. Nuorilta kysyttiin nimettömästi kommentteja peliin ja valtaosa vastasi, että pelaaminen oli kivaa. Tämä näkyi myös testipelitilanteissa, joissa oli innostunut ja hyvä tunnelma

projektipäällikkö Taru Suutari, Lahden kaupunki

Myös Etelä-Karjalassa nuoret pääsivät testipelaamaan Ekopolia.

Ilmastofestarit-tapahtumissa pelin testaukseen on osallistunut yli 100 yläkoululaista ja lukiolaista. On ollut riemastuttavaa nähdä oppilaiden suunnittelevan yhdessä pelistrategiaansa Ekopolin unelmien kiertotalouskaupungissa. Pelinlaudan upea visuaalinen ulkoasu tarkkoine yksityiskohtineen tuo oman lisänsä pelin pelattavuuteen ja viihdyttävyyteen

projekti-insinööro Matti Pylkkö, Lappeenrannan kaupunki

Hankkeessa pelejä painettiin 500 kappaletta, jotka jaettiin Etelä-Karjalan sekä Lahden yläkouluihin, lukioihin ja kirjastoihin. Pelistä on painettu suomen, englannin, ruotsin, ukrainan, arabian ja venäjän kielisiä versioita. Peli on julkaistu myös verkkosivuilla, josta sitä voi tulostaa itse. Tarvittaessa pelistä on mahdollista teettää myöhemmin myös lisäpainos.

Pelistä on tehty opetusvideo, jossa esitellään pelin säännöt ja jonka voi katsoa oppitunnin aluksi. Video on tekstitetty eri kielille.

Pelin ovat suunnitelleen ja toteuttaneet:

  • Pelin suunnittelu: Pasi Kainulainen (Mixtum), Noora Huppunen, Anna Polkutie, LALAPETE-tiimi
  • Kuvittajat: Noora Huppunen ja Anna Polkutie
  • Painotalo: Lprint – Kirjapaino Seppo Oy
  • Pelinappulat: Kainor

Lisäksi apuna on ollut iso joukko testipelaajia.

Peli toteutettiin LALAPETE – kiertotalousinnovaatiot ja ympäristötietoisuus -hankkeessa, joka on saanut rahoitusta EU:n SEFR-CBC 2014-2020 -ohjelmasta.

Tutustu Ekopoliin ja tulosta peli itsellesi! 

Peliin voi tutustua myös sivun ylälaidasta löytyvän opetusvideon avulla.

Lisätietoja

Toimijat ja hankkeet

Loikka-arkisto kunnalle Lahden kaupunki.
Loikka-arkisto kunnalle Lappeenrannan kaupunki.
Loikka-arkisto  EU funded.
Loikka-arkisto  LALAPETE.

Jätä kommentti

Voit etsiä loikkia yhdellä tai useammalla hakusanalla. Haku kohdistuu loikkien sisältöön ja metatietoihin, kuten kategorioihin, asiasanoihin ja sijaintiin. Hakemalla esimerkiksi "ilmastoloikka porvoo" löytyvät kaikki Porvoon kaupungista raportoidut ilmastoloikat. You can search for leaps matching one or more terms. The search targets both content and metadata such as categories, keywords, and location. For example, by searching for "climate leap Porvoo" you will find all the climate leaps reported in the city of Porvoo.