Yritysesimerkki: Suomen ensimmäinen ekologinen uima-asumerkki Halla Halla valmistaa tuotteensa merten muoviroskista

Halla Halla on kahden suomalaisnaisen perustama uima-asumerkki. Värikkäiden uima-asujen kangas syntyy meristä kerätystä muoviroskasta.

Vaatteita vaatetangolla.
Kuvat: Ville Jäppinen

Unelma ekologisesta vaatemallistosta

Salla Valkonen ja Hanna-Mari Chalvet tapasivat opiskellessaan Kymenlaakson ammattikorkeakoulussa vaatesuunnittelua. Tiiviisti vietettyjen opiskeluvuosien jälkeen, molemmilla oli unelma omasta vaatemallistosta. Suunnittelijoilla oli yhteisymmärrys sen suhteen, että omaa taitoaan oli päästävä toteuttamaan ekologisin periaattein.

”Se tuntu jo siinä vaiheessa jotenkin tosi kuristavalta ajatukselta – rumasti sanottuna – tuutata tänne valmiiseen maailmaan lisää paskaa”, sanoo Valkonen, toinen Halla Hallan perustajista.

Ekologisen vaatetuotannon miettiminen oli Valkoselle ja Chalvet’lle pitkä prosessi. Lopullisen liikeidean synty oli monen tekijän summa. Kaksikko oli opintojensa aikana viettänyt paljon aikaa ulkomailla vaihto-opintojen ja työharjoitteluiden merkeissä. Lämpimissä maissa bikineistä tuli osa jokapäiväistä vaatetusta, ja molemmat olivat innokkaita oppimaan lisää niiden suunnittelusta. Kun matkoillansa surffaamisesta innostuneet naiset kohtasivat konkreettisesti merten muoviroskaongelman, paletti oli valmis.

Kesäkauppa palvelee Helsingissä, osoitteessa Aleksanterinkatu 22.

”Surffauksen kautta löydettiin – ei sitä kyllä hirveästi tarvinnut etsiä sitä muoviroskaongelmaa – mutta sitä kautta löydettiin tämä kangas. Tajuttiin, että tässähän on helkkarin hyvä juttu käsillä”, Valkonen kertoo.

Kansainvälinen polku muoviroskasta uima-asuksi

Halla Hallan uima-asujen kangas valmistetaan Healthy Seas -järjestön kautta kerätyistä muoviroskista. Kansainvälisellä järjestöllä on tavoitteenaan puhdistaa maailman meret roskasta, etenkin haamuverkoista. Muoviroskan keräämiseen osallistuvat vapaaehtoissukeltajat ympäri maailman.

”He siis keräävät kaikkea muoviroskaa, mitä ikinä meriin joutuu. Suurin ongelma on totta kai haamuverkot, mutta sen lisäksi sieltä löytyy mattoja, muovipulloja, muovipakkauksia, mitä ikinä”, sanoo Valkonen.

Kerätystä roskasta erotellaan kaikki muoviin kuulumattomat aineet, ja tuotetaan puhdasta muovilankaa. Langan käsittely tapahtuu Sloveniassa, mutta itse ECONYL -kangas on italialainen tavaramerkki. Uima-asujen valmistus puolestaan tapahtuu Valkoselle ja Chalvet’lle tutussa ympäristössä, eli Balilla. Liiketoiminnan kannalta tehtaan perustaminen Suomeen tai lähemmäs ei yksinkertaisesti ollut järkevää.

Halla Hallan uima-asut valmistuvat eettisissä tehdasoloissa.

Suunnittelijat olivat jo opintojensa lomassa tutustuneet balilaiseen vaateteollisuuteen, ja paikalliset toimintatavat olivat paljon tutumpia kuin esimerkiksi kotimaiset. Naiset tekivät vuoden verran töitä löytääkseen eettisen, heitä miellyttävän tehtaan ensiluokkaisten uima-asujen valmistamiseksi. Molemmat olivat vakuuttuneita paikallisten osaamisesta ja kokemuksesta uimapukukankaan käsittelyssä.

”Heidän taitonsa ovat aivan ensiluokkaisia! Uimapukukangas ei todellakaan ole mitään helppoa ommeltavaa, se on yksi vaikeimmista kankaista sen venyvyyden vuoksi”, Valkonen kertoo.

Suurimmat haasteet kansainvälisen liiketoiminnan saralla ovat liittyneet vuorovaikutukseen. Kaikki työntekijät eivät ole sisäistäneet muoviroskaongelmaa ja käsittäneet, miksei tuotteita saa pakata halpoihin kertakäyttömuoveihin.

”Sitä ei vaan tiedetä, että siinä on mitään pahaa. Se on ollut kyllä ehdottomasti yks iso haaste, että joudut kertomaan koko ajan, että miksi näin ei tehdä. On sitä saanut toimia aikamoisena saarnaajana!”, naurahtaa Valkonen.

Kangas takaisin kiertoon ja hävikit minimiin

Käytetyt Halla Hallan uima-asut voi kierrättää sataprosenttisesti uudestaan ECONYL-kankaaksi. Kuluttaja voi toimittaa käytetyn uima-asunsa yritykselle, ja he lähettävät sen takaisin valmistajalle. Eroavat kierrätyssysteemit eri maissa hankaloittavat kuluttajille yksiselitteisen palautusjärjestelmän luomista, mutta sitäkin tavaramerkki tutkii parhaillaan. Toistaiseksi palautukset on vielä tehtävä yrityksen kautta.

Syntyvän jätteen määrää pyritään minimoimaan koko tuotantoketjun läpi. Uima-asuja ei pakata yksittäin muoveihin, vaan käytössä ovat ekologiset pakkaukset. Paketeissa mukana tulevat tarrat ovat paperisia ja kortit kierrätyspaperia. Myös hävikin minimointi nähdään tärkeänä. Sen lisäksi, että hukkapaloista valmistuu hiusdonitseja, Valkonen ja Chalvet sanovat ei liikatuotannolle. Koko liiketoiminnan isoimpana haasteena onkin ollut tasapainoilu runsaan kysynnän ja liikatuotannon välttämisen välillä.

Salla Valkonen, toinen Hallan Hallan perustajista.

”Välillä kuluttajat ihmettelevät, että taasko ovat tuotteet loppu, mutta kun me ei haluta tuottaa liikaa ja synnyttää hävikkiä. Joudutaan ikävä kyllä välillä sanomaan maksaville asiakkaille, että pitää odottaa seuraavaa satsia”, Valkonen tuskailee.

Palaute ohjaa kehitystä

Halla Hallan kaksikko ottaa ilolla kaiken palautteen vastaan. Asiakkaiden heittämät haasteet ovat tärkeitä, sillä niiden avulla liiketoimintaa voidaan kehittää. Esimerkiksi uima-asujen kokomitoitusta on muutettu suomalaisempaan suuntaan asiakaspalautteen perusteella.

Palautteen lisäksi asiakkaiden jakamat henkilökohtaiset kokemukset ja oivallukset ovat Valkosen mukaan olleet yksi suurimmista motivaation lähteistä jokapäiväiseen tekemiseen. Räväkät ja kestävät uikkarit ovat paitsi saaneet yhteisön naiset iloitsemaan omasta kehostaan ja aktiivisesta elämäntyylistä, mutta myös laittaneet monet miettimään omia kulutustottumuksiaan. Kierrätysmateriaalista syntyneet uima-asut haastavat asiakaita arvioimaan kertakäyttömuovien ja -tavaran haitallisuutta.

Se oikeesti tuntuu tuolla sydämessä, kun miettii, että on tällainen kanava, missä kertoa asioista ja voi vaikuttaa ihmisten mielipiteisiin ja lisätä sitä tietosuutta.

Salla Valkonen

Valkonen haluaakin kannustaa aivan kaikkia levittämään tietoisuutta ja jakamaan hyviä periaatteitaan, jotta mahdollisimman moni saadaan ilmastonmuutoksen vastaiseen tekemiseen mukaan. Yksilön teoilla on merkitystä – yritykset kyllä muuttavat toimintaansa, jos yhä useampi asiakas kertoo mielipiteensä tai muuttaa ostokäyttäytymistään.

”Sitä toitotan aina, että ensiaskel on se, että tiedetään näistä asioista. Kannustan kaikille, joilla vaan on energiaa, niin lähtemään barrikadeille ja nimenomaan politiikkaan ja vaikuttaan sitä kautta, koska sieltähän ne päätökset oikeasti tehdään”, sanoo Salla.

Toimijat ja hankkeet

Loikka-arkisto toimijalle HallaxHalla.

Jätä kommentti

Voit etsiä loikkia yhdellä tai useammalla hakusanalla. Haku kohdistuu loikkien sisältöön ja metatietoihin, kuten kategorioihin, asiasanoihin ja sijaintiin. Hakemalla esimerkiksi "ilmastoloikka porvoo" löytyvät kaikki Porvoon kaupungista raportoidut ilmastoloikat. You can search for leaps matching one or more terms. The search targets both content and metadata such as categories, keywords, and location. For example, by searching for "climate leap Porvoo" you will find all the climate leaps reported in the city of Porvoo.