Urheilu- ja liikuntatapahtumien hiilijalanjälki laskuun

Jyväskylässä järjestetyssä ILO CUP ja Stara -joukkuevoimistelutapahtumassa kokeiltiin kahvio- ja ruokailutoiminnan hiilijalanjäljen pienentämiseen kehitettyä toimintamallia. Kokeilu toteutettiin jyväskyläläisen voimisteluseura Palokan Ilo, voimistelu ja liikunta ry:n kilpailutapahtumassa. 2022 syksyllä toteutunut kokeilu oli osana Circwaste – Jyväskylän käyttäjälähtöiset kokeilut -osahanketta.

Kokeilussa pyrittiin pienentämään urheilu- ja liikuntatapahtumien kahvio- ja ruokailutoiminnan hiilijalanjälkeä parantamalla jätteiden lajittelua sekä huomioimalla kiertotalous- ja ympäristövastuullisuusnäkökulmat liikuntatapahtuman ruokailu- ja kahviotoiminnan hankinnoissa.

Kuvissa lapsia lajittelemassa biojätteitä ja lukemassa lajitteluohjeita liikuntatapahtumassa.
Lajitellaan ilolla! -lajitteluohjeistuksen avulla voimistelutapahtuman kävijöitä kannustettiin lajittelemaan jätteensä. Kuvaaja: Kati Kankainen

Tapahtuman suunnittelussa ja materiaalihankinnoissa huomioitiin jätteen määrän vähentäminen sekä lajittelumahdollisuudet. Tapahtumassa oli kahviossa syntyville jätteille omat lajitteluastiat ja lajitteluohjeet. Sekajäte, biojäte, kartonki, tölkit sekä pullot kerättiin erikseen. Pääpaino oli biojätteen lajittelun mahdollistamisessa. Seuran omat voimistelijat tarjosivat käytännön lajitteluopastusta tapahtumassa.

Tapahtuman jälkeen osin arvioitiin ja osin mitattiin syntyneiden eri jätejakeiden määrä, ja tämän perusteella tehtiin arviolaskelma toimenpiteiden vaikutuksesta hiilijalanjälkeen. Tulosten perusteella biojätteen erilliske-räys vähentäisi tarkastellun kokoisen urheilutapahtuman jätteenkäsittelyn päästöjä reilut 30 %. Tapahtuman hiilijalanjälkeen voidaan myös vaikuttaa tekemällä ekologisia ja kierrätettäviä hankintoja, sekä mahdollisuuk-sien mukaan hyödyntämällä kestotuotteita esim. kahvio- ja ruokailutoiminnassa.

Viesti kävijöille positiivisella tavalla, miksi lajittelu on tärkeää – näin lisäät motivaatiota lajitteluun ja jätteiden päätymistä oikeisiin jäteastioihin. Lajittelun tehostamisessa on usein kyse pienistä ja helposti toteutettavista muutoksista ohjeistuksiin ja toimintatapoihin – kokeile rohkeasti!

Kati Kankainen, Palokan Ilo

Kaiken kaikkiaan tapahtumaan osallistuneilta tuli positiivisia kommentteja jätteiden lajittelumahdollisuudesta ja ympäristöteeman näkymisestä tapahtumassa. Kokeilussa laaditut lajitteluohjeet ja hankitut lajitteluastiat ovat seuran hyödynnettävissä myös tulevissa tapahtumissa. Tapahtuman jälkeen laadittiin myös vinkit vähähiilisen tapahtuman järjestämiseen, jotka ovat saatavilla Jyväskylän kaupungin Circwaste -hankesivulle myös muille tapahtumajärjestäjille.

Lue kokeilun tarina sekä vinkit vähähiilisen tapahtuman järjestämiseen Jyväskylän kaupungin Circwaste käyttäjälähtöiset kokeilut -hankkeen sivuilta.

Toimijat ja hankkeet

Loikka-arkisto hankkeelle CIRCWASTE - Kohti kiertotaloutta.
Loikka-arkisto kunnalle Jyväskylä.
Circwaste-hanke saa EU:lta rahoitusta, jolla hankkeen materiaalit on tuotettu. Materiaaleissa esitetty sisältö edustaa kuitenkin ainoastaan hankkeen omia näkemyksiä, joista EU:n komissio ei ole vastuussa.

Jätä kommentti

Voit etsiä loikkia yhdellä tai useammalla hakusanalla. Haku kohdistuu loikkien sisältöön ja metatietoihin, kuten kategorioihin, asiasanoihin ja sijaintiin. Hakemalla esimerkiksi "ilmastoloikka porvoo" löytyvät kaikki Porvoon kaupungista raportoidut ilmastoloikat. You can search for leaps matching one or more terms. The search targets both content and metadata such as categories, keywords, and location. For example, by searching for "climate leap Porvoo" you will find all the climate leaps reported in the city of Porvoo.