Kierrätysmateriaaleista ja hävikkikasveista rakentui Hukkapuisto Lahden Mukkulaan

LAB-ammattikorkeakoulu on mukana PilotGreen-hankkeessa (2023–2025), jossa kokeillaan uudenlaisia vihreän infrastruktuurin ratkaisuja. Ne ovat tarpeellisia ilmastonmuutokseen sopeutumisen, luonnon monimuotoisuuden lisäämisen ja kaupunkilaisten hyvinvoinnin kannalta. Hanketta koordinoi Forum Virium Helsinki ja mukana on myös Metropolia Ammattikorkeakoulu.

Ratkaisuja haettiin avoimella kokeiluhaulla

Lahdessa kokeiluympäristönä toimii Mukkulan kaupunginosa. Mukkulan tarpeita on selvitetty jo aiemmassa Yhteinen Mukkula -hankkeessa, jossa kartoitettiin alueen ja sen palveluiden nykytila yhdessä asukkaiden ja muiden toimijoiden kanssa. PilotGreen-hankkeen aikana LAB:in opiskelijat ovat osallistuneet alueen taustatietojen keräämiseen sekä kokeilualueen ideointiin ja suunnitteluun osana opintojaan. Kansainvälisen Erasmus Mundus -ohjelman opiskelijat pääsivät myös keväällä 2024 kylvämään Mukkulan ostoskeskuksen kokeilualueelle apilan siemeniä.

PilotGreen-hankkeen ensimmäisessä kokeiluohjelmassa haettiin innovatiivisia ratkaisuja tiiviiden kaupunkialueiden ympäristövastuulliseen vehreyden lisäämiseen sekä Helsingissä että Lahdessa. Hyväksytyt tarjoukset arvioitiin ja pisteytettiin. Mukkulan ostoskeskuksen palaneen rakennuksen jättämälle tyhjälle hiekkakentälle sijoitettavaksi kokeiluksi valittiin tamperelaisen Blokgardenin tarjoama Hukkapuisto. Hukkapuisto-kokeilussa on tarkoituksena luoda ekologisesti kestävä, väliaikainen viherkeidas, joka tarjoaa viihtyisyyttä ja luontohyötyjä kaupunkilaisille. Kokeilun hinta oli 10 000 euroa (alv 0 %).

Opiskelijoita kevään jälkeen harmaalla hiekkakentällä, jossa kuolleita ruohotupsuja.
Opiskelijat Mukkulan ostoskeskuksen kokeilualueella. Kuva: Essi Malinen-Lallukka.

Yhteisö mukana kokeilun toteuttamisessa

Hukkapuisto-kokeilussa käytetyillä messumatoilla verhoillut ja kastelujärjestelmällä varustetut suursäkit täytettiin myyntiin kelpaamattomalla mullalla. Mukkulan ostarille sijoittuvaan kokeiluun tuli yhteensä 40 suursäkkiä, joihin istutettiin hävikiksi muutoin joutuvia hedelmäpuita ja marjapensaita sekä yrttejä, vihanneksia ja kukkia. Lisäksi tilaan tuotiin neljä kierrätyslavoista rakennettua penkkiä. Alueelle asennettiin myös kaksi aurinkoenergialla toimivaa valaisinta, joiden toimivuutta testataan kokeilun aikana. Valaisimet lahjoitti lahtelainen Tomitec Oy.

Hukkapuiston perustamiseksi järjestettiin heinäkuun alussa istutustapahtuma, jonne olivat tervetulleita paikalliset asukkaat ja muut asiasta kiinnostuneet. Tapahtuma herätti ohikulkijoissa mielenkiintoa, ja innokkaita auttajia ilmestyi paikalle kaikista ikäluokista. Sää oli kuitenkin kyseisenä päivänä epävakaa, mikä osaltaan vähensi osallistujien määrää. Suuren työmäärän takia Hukkapuistoa ei saatu kerralla valmiiksi, joten työ saatettiin loppuun toisena päivänä.

Lapsi ja kaksi aikuista istutussäkin ympärillä hansikoidut kädet mullassa.
Hukkapuiston istutustapahtumassa suursäkit täytettiin mullalla ennen kasvien istuttamista. Kuva: Swan Yee Tun Lwin.

Kesän 2024 aikana Hukkapuiston kasvit ovat kasvaneet hyvin, ja asukkailla on ollut mahdollisuus kerätä satoa. Ratkaisun kastelujärjestelmä on ollut toimiva, joten asukkaita ei ole tarvinnut osallistaa kasvien kasteluun alkuperäisen ajatuksen mukaisesti. Lokakuussa on tarkoitus järjestää asukkaille avoin opettavainen syystapahtuma, jossa Hukkapuisto valmistellaan talvehtimista varten.

Hukkapuisto jätetään talveksi paikoilleen ja keväällä 2025 arvioidaan, miten talvehtiminen on onnistunut. Kokeilua arvioidaan sen saaman palautteen sekä kasvien hyvinvoinnin ja kasvun kautta. Lisäksi tavoitteena on arvioida biodiversiteetin lisääntymistä.

Värikkäitä suuria kasvisäkkejä hiekkakentällä. Taustalla kaupan rakennus.
Kasvisäkkejä, penkkejä ja aurinkovalaisin valmiissa Hukkapuistossa. Kuva: Essi Malinen-Lallukka.

PilotGreenin vehreitä kokeiluja myös Helsingissä

PilotGreen-kokeiluhausta Forum Virium Helsinki valitsi toteutettavaksi viisi kokeilua, joista yksi on
Suvilahteen toteutettu Hukkapuisto. Suvilahdessa kokeillaan myös modulaarisia oleskelu- ja seinämärakenteita, joissa voidaan hyödyntää paikallista pintamaata. Kalasatamassa kokeillaan Vehreää ratikkapysäkkiä, Alppipuistossa uudenlaista ontelolaattalinjaston ylijäämästä valmistettua nurmikiveä ja Tampereella kehitetään purkubetonista ja hulevettä imevästä kasvualustasta uudenlaista läpäisevää pinnoitetta pihoille.

Hankkeen toisessa kokeiluohjelmassa haetaan uusia ratkaisuja toteutettavaksi vuodelle 2025.

 

Teksti: Essi Malinen-Lallukka

Lue lisää

Toimijat ja hankkeet

Loikka-arkisto  Canemure.
Loikka-arkisto  EU:n alue- ja rakennepolitiikan ohjelmakausi 2021–2027.
Loikka-arkisto  EU:n Life -ohjelma.
Loikka-arkisto  Forum Virium Helsinki.
Loikka-arkisto  LAB-ammattikorkeakoulu.
Loikka-arkisto  Metropolia ammattikorkeakoulu.
Loikka-arkisto  PilotGreen.
Tämän sivuston tuottamiseen on saatu rahoitusta Euroopan unionin LIFE-ohjelmasta. Tämän sivuston sisältö edustaa ainoastaan CANEMURE-hankkeen näkemyksiä ja CINEA/EU:n komissio ei ole vastuussa sivuston sisältämän informaation mahdollisesta käytöstä.

Jätä kommentti

Voit etsiä loikkia yhdellä tai useammalla hakusanalla. Haku kohdistuu loikkien sisältöön ja metatietoihin, kuten kategorioihin, asiasanoihin ja sijaintiin. Hakemalla esimerkiksi "ilmastoloikka porvoo" löytyvät kaikki Porvoon kaupungista raportoidut ilmastoloikat. You can search for leaps matching one or more terms. The search targets both content and metadata such as categories, keywords, and location. For example, by searching for "climate leap Porvoo" you will find all the climate leaps reported in the city of Porvoo.