Yllätävä idea
Kesällä 2020 Keko Geopolymeerit Oy:n perustaja Juho Yliniemen sähköpostiin tipahti erikoinen ehdotus: teolliset muotoilijat Miro Virta ja Sauli Flander tiedustelivat olisiko Kekolla kiinnostusta valmistaa modulaarinen geopolymeerivalaisin Luminord 2020 -valaisinsuunnittelukilpailuun. Eipä tarvinnut Miron ja Saulin kauaa esitellä ideaansa, kun Kekon väki oli jo täysin myyty, sen verran vakuuttava oli herrojen luoma valaisinkonsepti.
Valoa läpäisevä huokoinen geopolymeeri
Sitten alettiinkin ihmettelemään, miten valmistetaan valoa läpäisevä geopolymeeri, eikä lamppu meinannut syttyä aluksi millään. Harkitsimme mm. kierrätyslasin tai optisten kuitujen lisäämistä materiaaliin, mutta nämä ratkaisut tuntuivat jotenkin väkinäisiltä. Lopulta materiaaliksi valikoitui huokoinen geopolymeeri, mikä ei ole ehkä tyypillisin sisustusvalaisimissa käytetty materiaali. Projektin alkuvaiheessa ilmassa leijailikin aiheellisia huolia koko idean toimivuudesta. Onneksi Kekolla oli ennakkoluuloton suhtautuminen haasteeseen sekä aiempaa kokemusta tästäkin materiaalista. Lopulta muutaman epäonnistuneen materiaalikokeilun jälkeen onnistuimmekin valmistamaan ensimmäisen koekappaleen, jonka läpi jopa puhelimen lamppu heikosti kajasti. Modulaarisen valaisimen valaisemattomiin tiilin puolestaan kehitimme materiaalin, jonka sideaine pohjautuu erääseen terästeollisuuden sivutuotteeseen.
Projektin aikana koettiin myös vastoinkäyminen, kun Habitare-sisutusmessut peruuntuivat syyskuussa 2020 koronapandemian vuoksi. Messuvieraat eivät siis päässeetkään ihastelemaan kilpailun finalisteiksi valittuja valaisimia kuten tarkoitus oli. Onneksi Luminord 2020 -valaisinsuunnittelukilpailu kuitenkin järjestettiin ja niinhän siinä kävi, että TERRA-valaisin nousi tuomariston suosioon ja kilpailun voittajaksi.
Työssä käytetyn uuden materiaalin luova käyttö saattaa viedä koko valaistusalaa eteenpäin.Luminord 2020 -valaisinsuunnittelukilpailun tuomaristo
Ei pelkästään betoniin
Valoa läpäisevä huokoinen geopolymeerivalaisin on vain yksi esimerkki siitä, kuinka monipuolisia mahdollisuuksia geopolymeerit tarjoavat. Geopolymeerejä ei kannatakaan ajatella pelkästään betonissa käytettävän sementin korvaajana, vaikka ne soveltuvat siihenkin mainiosti, sillä raaka-aineiden ja prosessointitekniikoiden valinnalla materiaalin ominaisuuksiin voidaan vaikuttaa radikaalisti. Rakennusmateriaalien lisäksi geopolymeerejä voidaan hyödyntää mm. haitallisten aineiden stabiloinnissa, sisustustuotteissa, eristemateriaaleissa, tulenkestävissä materiaaleissa, vedenpuhdistuksessa, komposiiteissa ja jopa lääketeollisuudessa. Geopolymeerien ehkä mielenkiintoisin puoli on kuitenkin se, että niiden raaka-aineina voidaan hyödyntää monipuolisesti kiertotalouden epäorgaanisia sivuvirtoja sekä jätemateriaaleja.
Jos mieleesi juolahti jokin hieno ajatus, jossa voisimme hyödyntää geopolymeerejä, ota rohkeasti yhteyttä!
jouni@kekogeopolymeerit.fi