Geopolymeerit ja taide yhdistyvät Makuva-Oiva-veistoksessa

Makuva-Oiva tammikuun iltapäivänä

Taide ja tiede löytävät toisensa

Makuva-Oiva teos sai alkunsa keväällä 2020, kun erikoisten yhteensattumien seurauksena Keko Geopolymeerit Oy otti yhteyttä Pudasjärvellä vaikuttavaan kuvanveistäjä Kari Tykkyläiseen ja ehdotti yhteistä taideprojektia, jossa hyödynnettäisiin ympäristöystävällistä geopolymeeribetonia. Kari lämpeni idealle välittömästi ja hankkeelle saatiin rahoitusta myös Taiteen edistämiskeskukselta. Lopulta teoksen sijoituspaikaksi valikoitui Kiertokaari Oy:n Ruskon jätekeskuksen Oiva-piste.

Keko Geopolymeerit Oy kehitti veistosta varten ympäristöystävällisiä geopolymeeribetoneja

Varsinainen teos koostuu koristeellisesta teräskuvusta sekä kuudesta geopolymeeribetonipenkistä. Teoksen teräsosa on Kari Tykkyläisen käsialaa ja se on valmistettu jätekeskuksesta kerätystä kierrätysmetallista. Geopolymeeribetonipenkkien valmistuksesta vastasi Keko Geopolymeerit Oy, joka hankki geopolymeeribetonin raaka-aineet sekä kehitti geopolymeribetonireseptit, joiden sideaineet pohjautuivat terästeollisuuden kuoniin. Keko vastasi myös penkkien valmistuksesta taiteilijan vision mukaisesti. Lopulta teos näki päivän valon kipakkana pakkaspäivänä tammikuussa 2021. Geopolymeeritutkijan olo oli jälleen kuin lapsella jouluaattona, kun trukki kippasi muoteissa piilotelleet geopolymeeriteokset valkealle hangelle.

Ideana on, että mennään is­tu­maan maa­pal­lon sisälle ja kat­sel­laan ym­pä­ril­leKari Tyk­ky­läi­nen

Hankeessa saatiin runsaati kokemusta uusista kiertotalouden raaka-aineista

Makuva-Oiva on oiva osoitus siitä, miten mielenkiintoisia asioita voi syntyä, kun täysin erilaisista taustoista tulevat ihmiset yhdistävät voimansa. Ilmastonmuutoksen torjuminen ja siirtyminen kohti kiertotaloutta edellyttää voimakasta tahtotilaa kaikilta toimijoilta ja tässä projektissa sitä löytyi erityisesti teoksen tilaajalta, Kiertokaari Oy:ltä, joka onkin ottanut kiertotalouden mukaisen toiminnan tosissaan. Hankeessa saatiin runsaasti uutta tietoa, miten teoksessa hyödynnetyt geopolymeeribetonit käyttäytyvät hiukan isommassa mittakaavassa sekä millaisia mahdollisuuksia ja haasteita kierotalouden materiaalien hyödyntäminen tällaisessa projektissa tarjoaa. Hankkeesta saatujen kokemusten siivittäminä Keko Geopolymeerit Oy jatkaa työtä geopolymeeriteknologian parissa ja etsii uusia käyttökohteita näille lupaaville materiaaleille.

Geopolymeeribetonin pakkasenkestävyys joutui heti koetukselle

Makuva-Oivaa voi ihailla Ruskon jätekeskuksessa

Käy tarkistamassa miltä geopolymeeribetoni näyttää ja miten se kestää ajan hammasta. Makuva-Oiva teosta voit ihailla Oulussa Ruskon jätekeskuksen Oiva-pisteellä jätekeskuksen aukioloaikoina.

 

Jätä kommentti

Voit etsiä loikkia yhdellä tai useammalla hakusanalla. Haku kohdistuu loikkien sisältöön ja metatietoihin, kuten kategorioihin, asiasanoihin ja sijaintiin. Hakemalla esimerkiksi "ilmastoloikka porvoo" löytyvät kaikki Porvoon kaupungista raportoidut ilmastoloikat. You can search for leaps matching one or more terms. The search targets both content and metadata such as categories, keywords, and location. For example, by searching for "climate leap Porvoo" you will find all the climate leaps reported in the city of Porvoo.