Kivistönmäen rivitalohuollon lämpökeskus öljylämmityksestä maalämpöön

Maaliskuussa HINKUmappiin lisätyistä ilmastoteoista on HINKUteko-raati valinnut parhaaksi Mynämäessä toteutetun teon. Maaliskuun parhaaksi on valittu Kivistönmäen rivitalohuolto Oy:n siirtyminen öljystä maalämpöön. Kivistönmäen rivitalohuolto Oy on neljän taloyhtiön yhdessä omistama yhtiö, jossa päätöksiä tekevät taloyhtiöiden asukkaat. Toimenpide osoittaa kuinka taloyhtiöissäkin on havahduttu kalliiseen öljyn hintaan ja että öljylämmitys ei enää ole järkevä vaihtoehto kuin joissain kohteissa varatehona. Myös varatehoksi on alettu joissain kohteissa pohtia pellettiä, sillä fossiilinen öljy aiheuttaa suuret päästöt ja on selkeästi vaihtoehtojaan kalliimpaa.

Kalliokaivo Oy:n toteuttaman maalämpöinvestoinnin takaisinmaksuajaksi on laskettu 16 vuotta, mutta laskelma ei pidä sisällään saatuja avustuksia, asuntojen arvonnousua eikä vähentynyttä huollon tarvetta. Se ei myöskään lähde spekuloimaan tulevia energian hinnan korotuksia. Korot sen sijaan ovat laskelmassa mukana. Laskelmassa ei ole huomioitu myöskään sitä, että vanhalle vuonna 1977 asennetulle kattilalle ja lämpökanaaleille olisi joka tapauksessa pitänyt tehdä jotain. Todellinen takaisinmaksuaika jäänee siis lähemmäs kymmentä vuotta, tai jopa sen alle. Tämä tietenkin selviää vasta tulevien vuosien seurannalla. Arvio on siis hyvin varovainen, eikä missään nimessä maalämpöä millään tavalla suosiva.

Silti toimenpide osoittaa, ettei öljylämmitys ole enää tätä päivää, eikä etenkään tulevaisuuteen katsovan taloyhtiön lämmitysmuoto. Investoinnin päästövähennys 28 000 kgCO2 ei ole kovin suuri verrattuna esimerkiksi Keskitalon puutarhan toimiin, mutta vastaa silti karkeasti sitä, kun keskimääräisellä autolla ajettaisiin neljä kertaa maapallon ympäri.

Toimijat ja hankkeet

Loikka-arkisto hankkeelle Kohti hiilineutraalia kuntaa (Hinku).

Jätä kommentti

Voit etsiä loikkia yhdellä tai useammalla hakusanalla. Haku kohdistuu loikkien sisältöön ja metatietoihin, kuten kategorioihin, asiasanoihin ja sijaintiin. Hakemalla esimerkiksi "ilmastoloikka porvoo" löytyvät kaikki Porvoon kaupungista raportoidut ilmastoloikat. You can search for leaps matching one or more terms. The search targets both content and metadata such as categories, keywords, and location. For example, by searching for "climate leap Porvoo" you will find all the climate leaps reported in the city of Porvoo.