Lajittelupisteen järjestäminen ja etenkin muovipakkausten lajittelu työpaikalla saattaa olla toisinaan haastavaa. Päänvaivaa aiheuttavat kysymykset siitä, mitä muovinkeräykseen saa laittaa, millaisia keräysastioita tulee hankkia, miten ne kannattaa sijoittaa, ja miten henkilökunta sitoutetaan muovipakkausten lajitteluun.
Jyväskylässä tartuttiin syksyllä 2021 tähän haasteeseen. Kaupungissa toteutetaan nimittäin kiertotalouden edistämiseen liittyviä kokeiluja osana Circwaste -osahankkeen käyttäjälähtöisiä kokeiluja, joista yksi toteutetuista kokeiluista oli ”muovien lajittelu ja kierrätys Palokan hammashoitolassa”.
Kokeilun tavoitteena oli kartoittaa, millaista muovipakkausjätettä terveydenhuollossa syntyy, mistä se on peräisin, ja miten lajittelu saadaan järjestettyä mahdollisimman vaivattomaksi. Kokeilun kohteena olevassa Palokan hammashoitolassa ei ollut ennen kokeilun aloittamista laisinkaan keräystä muovipakkauksille.
Vastuiden jako ja sopimukset kannattaa tehdä siten, että lajittelu ja jäteastioiden tyhjentäminen olisi mahdollisimman vaivatonta ja selkeää. – Paula Wilkman, Jyväskylän kestävä kehitys JAPA ry
Lajittelupisteeseen selkeyttä ja järjestelmällisyyttä
Kokeilu aloitettiin kartoittamalla hammashoitolan sen hetkinen jätteiden lajittelun tilanne. Kartoitus tehtiin kyselyllä henkilöstölle ja tiloihin tehdyllä tutustumiskäynnillä. Kyselyn perusteella henkilökunta toivoi nykyistä selkeämpää ohjeistusta lajitteluun, helpompia lajittelutapoja sekä keräysastioita muovipakkauksille.
Kartoituksessa selvitettiin myös jätteiden syntypaikat ja tyypit. Kartoituksessa kävi ilmi, että muovipakkausjätettä syntyy eniten tavaran purkamisesta taukohuoneissa ja varastoissa. Taukohuoneiden muovipakkausjäte on pääasiassa peräisin elintarvikepakkauksista, kuten einesrasioista ja leipäpusseista, kun taas varastoissa syntyvä muovijäte on pakkausjätettä, kuten kuplamuovia, muovipusseja, styroksia ja muovirasioita. Kyseisissä tiloissa oli lajitteluastiat muille jätteille paitsi muovipakkauksille. Kaikkien lajitteluastioiden merkinnät olivat kuitenkin puutteellisia tai niitä ei ollut laisinkaan. Hoitohuoneissa sen sijaan syntyy enimmäkseen sekajätettä.
Seuraavassa vaiheessa taukohuoneisiin ja varastoihin hankittiin lajitteluastiat muovipakkauksille. Lisäksi kiinteistömanageri toi muovinkeräysastian kiinteistön jätekatokseen.
Lajitteluohjeistusta ja jäteastioiden merkintöjä selkeytettiin, ja muovipakkauksille tehtiin erillinen ohjeistus. Tiloihin toimitettiin kattavat lajitteluohjeet, jotka kiinnitettiin näkyvälle paikalle. Lisäksi lajitteluastioihin kuuluva jäte merkittiin selkeästi. Lajitteluohjeistuksissa hyödynnettiin jätteenkäsittely-yhtiön Mustankorkean luvalla heidän jätesymboleja niiden tunnistettavuuden vuoksi.
Lopputuloksena tyytyväinen henkilöstö ja ohjaava toimintamalli
Muovipakkausten lajittelun järjestäminen hammashoitolassa onnistui hyvin. Henkilökunta oli motivoitunut lajittelemaan, mitä auttoi jo aikaisempi toimintatapa muiden jätteiden lajittelusta. Henkilöstö koki lajitteluohjeistuksen ja astiamerkintöjen helpottavan lajittelua, ja myös muovipakkausten lajitteluun oltiin tyytyväisiä.
Kokeilun lopuksi luotiin tiivis prosessia kuvaava toimintamalli, jota voidaan soveltaa missä tahansa organisaatiossa. Toimintamallissa on kuusi askelta, joita seuraamalla muovipakkausten tai muun jätteen lajittelu on helppo järjestää työpaikalla. Lisäksi kokeilun aikana kokeiltiin palvelumuotoilua, jonka avulla voidaan hahmottaa ja kiteyttää erilaisia prosesseja selkeiksi konsepteiksi. Toteutettu toimintamalli on esimerkki tästä.
Kokeilu toteutettiin yhteistyössä muotoilutoimisto 2loopsin kanssa.
Kuusi askelta muovin lajitteluun
1. Kartoita
Selvitä, millaista muovipakkausjätettä tulee, minne keräysastiat voisi sijoittaa ja minkä kokoisia astioita tarvitaan. Kirjaa yleisimmät muovijätteet ja katso lajitteluohjeet Mustankorkean jätehausta.
2. Hanki
Hanki lajitteluastiat sisätiloihin ja muovinkeräysastia ulos. Tee sopimus muovinkeräysastian tyhjentämisestä Mustankorkean kanssa.
3. Ohjeista
4. Tiedota
Tiedustele maksutonta lajitteluneuvontaa Mustankorkealta. Valitse yksikköösi yhdestä kahteen kierrätysvastaavaa, jotka opastavat tarvittaessa muuta henkilökuntaa lajittelussa. Informoi keräyksen järjestämisestä.
5. Vastuuta
Selvitä, kuka tai ketkä tyhjentävät lajitteluastiat ja huolehtivat jätteen sisätiloista ulos keräysastiaan. Määrittele myös henkilö, joka seuraa keräyksen toimivuutta.
6. Seuraa
Yhteenvetona selvitä, toimivatko lajittelu- ja keräysastiat sisällä ja ulkona, ja onko tyhjennysväli riittävä. Tee tarvittavat muutokset.
Teksti: Jyväskylän kestävä kehitys JAPA ry:n koordinaattori Paula Wilkman.
Lisätietoja
Jyväskylän kaupungin käyttäjälähtöiset kokeilut -osahanke ja toteutetut kokeilut