Nokialla tankataan biojätteistä syntynyttä biokaasua

Kuvassa BIG biokaasutankkausasema
Kuva: Pirkanmaan Jätehuolto Oy

Kiertotalous on yksi Pirkanmaan Jätehuollon kärkiteemoja ja yhtiö on investoinut merkittävästi sen edistämiseen. Nyt Nokialla hyödynnetään biojätteet uudella tavalla biokaasuksi.

Nokian Koukkujärven jätekeskukseen valmistuu uusi biojätteiden ja lietteiden käsittelylaitos Biomylly. Laitos käsittelee valmistuttuaan 17 kunnan biojätteet sekä Nokian Veden jätevedenpuhdistamolla syntyvät lietteet. Laitoksessa on kaksi erillistä linjaa, kuivalinja biojätteille ja märkälinja lietteille. Biokaasu valmistetaan biohajoavista jätteistä, kuten kotitalouksien biojätteistä ja jätevedenpuhdistamojen lietteistä.

Biokaasua on myyty BIG biokaasuasemalta helmikuusta 2023 alkaen yksityisautoilijoille.

Biokaasun käyttö vähentää liikenteen kasvihuonekaasupäästöjä jopa 90 %.

Jaeltava kaasu täyttää liikennepolttoaineelle asetetut vaatimukset. BIG-Biokaasu on energiana kestävää, paikallista, uusiutuvaa sekä vähäpäästöistä, ja se korvaa fossiilisia polttoaineita. Testivaiheessa biokaasu on suunnattu ennen kaikkea yksityisautoilijoille.

Jäteautojen tankkaus BIG biokaasuasemalla saadaan käyttöön kesän mittaan

Pirkanmaan Jätehuollon tekninen päällikkö Elina Tiira

Biokaasun käyttö jäteautoissa vähentää hiilidioksidipäästöjä jopa 1900 tonnia vuodessa. Biokaasun hyödyntäminen onkin merkittävä ilmastoteko. Biolaitoksen hiilikädenjälki on huomattava, sillä biolaitoksen vuosittain tuottamalla biokaasulla ajaisi jopa 1000 kertaa maapallon ympäri.

Jäteauto biokaasutankkausaseman vieressä
Kuva: Pirkanmaan Jätehuolto Oy

Toimijat ja hankkeet

Loikka-arkisto toimijalle BIG Biokaasu.
Loikka-arkisto toimijalle Pirkanmaan Jätehuolto Oy.

Jätä kommentti

Voit etsiä loikkia yhdellä tai useammalla hakusanalla. Haku kohdistuu loikkien sisältöön ja metatietoihin, kuten kategorioihin, asiasanoihin ja sijaintiin. Hakemalla esimerkiksi "ilmastoloikka porvoo" löytyvät kaikki Porvoon kaupungista raportoidut ilmastoloikat. You can search for leaps matching one or more terms. The search targets both content and metadata such as categories, keywords, and location. For example, by searching for "climate leap Porvoo" you will find all the climate leaps reported in the city of Porvoo.