Tampereella olemassa olevan vähittäiskaupan (noin 2000 m2) omistaja SOK suunnitteli rakennuksen korvaamista uudella Prisma hypermarketilla (noin 1000 m2) vuonna 2008. Samaan aikaan SOK oli aikeissa rakentaa vastaavan samaa kokoluokkaa olevan vähittäiskauppamyymälän Urjalaan. Urjala sijaitsee noin 60 kilometrin päässä Tampereelta. Päätettiin, että uusi rakennus suunniteltaisiin siten, että osa olemassa olevan purku-uhan alla olevan rakennuksen päärakenteista voitaisiin hyödyntää uudessa Urjalan myymälässä.
Olemassa oleva rakennus oli peräisin 1980-luvulta. Kantavat rakenteet olivat komposiitti- ja teräsrakenteita, seinät oli valmistettu esivalmistetuista betonirakenteista ja katto oli paikanpäällä ladottua terästä, mineraalivillaa ja bitumikermiä. Rakennuksen kattorakenteiden jänneväli oli 27 m ja rakennuksen korkeus 6,3 m. Rakennus purettiin osiin ja teräsrakenteet hyödynnettiin uuden S-market Urjalan rakentamisessa vuosina 2008-2009.
Rakennusosien onnistunut uudelleenkäyttö
Rakenteiden uudelleenkäyttö onnistui varsin kivuttomasti. Sekä rakennuksen alkuperäinen sijainti, että uusi rakennuspaikka Urjalassa sijaitsivat samalla lumikuorma-alueella, joten vanha kantavuusmitoitus vastasi myös uuden rakennuksen tarpeita, lisäksi alkuperäiset rakennepiirustukset olivat saatavilla. Rakenteiden kunto pystyttiin varmistamaan silmämääräisesti ja yhteistyö rakennusvalvontaviranomaisen kanssa sujui kitkattomasti. Palomääräykset olivat muuttuneet alkuperäisen rakennuksen rakentamisen jälkeen, joten teräsrakenteiden palosuojaus täytyi suunnitella erikseen.
Pieni osa uudesta rakennuksesta, kuten väestönsuoja- ja varastotilat rakennettiin uusista komponenteista. Arvion mukaan noin 10 % rakennuskustannuksista pystyttiin säästämään uudelleen käytettyjen teräsrakenteiden ansiosta.
Kiertotalouden ansiosta säästöjä niin kustannuksiin kuin rakennusjätteeseen
Rakennusmateriaaleista tulee jätettä vasta kun materiaalit menettävät identiteettinsä. Tässä tapauksessa niin ei päässyt käymään, vaan rakennuksen teräsrunko sekä muita osia (mm. katon kantavat teräsprofiilit ja eristeet) purettiin ehjänä ja kasattiin uudessa sijainnissa. Materiaalien uusiokäytön hyötyjen lisäksi hanke oli taloudellisempi toteuttaa kokonaan uuden rakennuksen rakentamiseen verrattuna. Vaikka kyseinen hanke toteutettiin jo vuonna 2009 tehdään vastaavia hankkeita Suomessa vieläkin suhteellisen harvoin.