Siuntion Nikuksen vedenottamolle asennettiin aurinkosähköjärjestelmä elo-syyskuussa 2024. Järjestelmän tuottama energia käytetään vesipumppujen ja lämmityksen tarpeisiin, ja jatkossa järjestelmä voi tuottaa kesäöisin ylijäämäsähköä myytäväksi. Vesihuoltolaitosten energiatehokkuuden lisäämisen selvittäminen ja aurinkojärjestelmän sekä ilmalämpöpumpun asentaminen Nikukseen on Siuntion kunnan Hinku-teko. Myönteisen palautteen ja prosessin helppouden perusteella Siuntion kunta on päättänyt toteuttaa vastaavanlaisen laitteiston myös toiseen kohteeseen.

Energiatehokkuutta omalla aurinkosähköjärjestelmällä ja lämpöpumpulla
Siuntion Ilmasto-ohjelma 2023–2027 asettaa kunnan ilmastotyön yhdeksi tavoitteeksi olemassa olevan yhdyskuntarakenteen ja rakennuskannan kehittämisen kestävämmäksi ja energiatehokkaammaksi. Kunnan rakennusten lisäksi tarkasteluun otettiin vesihuoltolaitosten, kuten Nikuksen, energiatehokkuuden lisääminen esimerkiksi aurinkopaneelien tai lämpöpumpun asentamisella.
Aurinkojärjestelmän suunnittelu aloitettiin alkuvuodesta 2024 kartoittamalla ilmansuunnan ja ympäristön esteiden perusteella järjestelmälle olemassa oleva, sopiva asennuspaikka. Kun laitteistolle järjestettävissä oleva tila oli selvitetty, oli mahdollista määritellä asennusalue ja sen myötä laitteiston tavoiteteho. Tämän jälkeen laitteisto kilpailutettiin sekä pidettiin selonottoneuvottelut prosessin sisällöstä ja laitteistojen teknisistä ominaisuuksista.
Lopullinen laitteisto valittiin kustannustehokkuuden perusteella (hinta € / kWh tuotto). Aurinkojärjestelmä asennettiin elo-syyskuun aikana vuonna 2024 ja käynnistettiin 19.9. samana vuonna. Järjestelmä asennettiin rakennuksen seinille ja se koostuu yhteensä 20 paneelista. Järjestelmän pinta-ala on noin 40m2.
Prosessi oli kokonaisuudessaan melko helppo. Meillä on jo ennestään pyritty toteuttamaan laitteistot energiatehokkaaksi, joten sähkön tuottajan rooliin siirtyminen oli luontevaa.
Svante Holmberg, Siuntion kunnan Vesihuoltolaitoksen käyttömestari.
Laitoksen energiatehokkuutta on samassa yhteydessä parannettu myös asentamalla ilmalämpöpumput täydentämään kiinteistöjen lämmityslaitteita.
Aurinkojärjestelmän ensimmäinen käyttövuosi on käynnissä
Järjestelmän oltua käytössä viisi kuukautta laitteiston huipputehoa ei vielä ole saatu selville. Syyskuussa 2024 huipputeho oli 4,8 kilowattia ja tammikuussa 2025 saavutettiin aurinkoisena päivänä 4,6 kilowatin teho. Ensimmäisten kuukausien kokemuksen perusteella arvioitu sähkön vuosituotto on 8–12 tuhatta kilowattituntia. Siuntion vesihuoltolaitos on tehnyt sähkönmyyjän kanssa sopimuksen sähkön myynnistä sitten kun laitos alkaa tuottaa niin sanottua ylijäämäsähköä.
– Vaikuttaa todennäköiseltä, että tavoiteltu laskennallinen huipputeho 8 kilowattia saavutetaan. Sähköä päästään todennäköisesti myymään aurinkoisina kesäöinä, kun osa vedenottamon laitteistosta on lepotilassa, Holmberg toteaa.
Tällä hetkellä kiinteistössä olevien laitteiden teho ylittää aurinkoenergialaitteiston tehon. Kaikki päiväaikaan tuotettu sähkö menee omaan käyttöön. Talvella tuotto on huomattavasti vähäisempää kuin kesällä.
Yksi teko, kaksi hyötyä
Laitteisto edistää kunnan ilmastotavoitteita ja tuo taloudellisia etuja sähkönsiirtomaksujen säästymisen myötä.
Kokonaisuudessaan järjestelmän investointikustannukset olivat kunnalle noin 15 000 euroa (alv. 0 %), sisältäen välttämättömät muutostyöt. Holmbergin mukaan sähkön tuoton myötä säästyy vähintäänkin sähkönsiirtokustannukset jokaisesta tuotetusta kilowattitunnista. Kunnassa ajatellaan, että laitteiston hyötyjä voidaan arvioida kahdella tavalla: laitteisto edistää kunnan Hinku- eli ilmastotavoitteita ja tuo taloudellisia etuja sähkönsiirtomaksujen säästymisen myötä. Nikuksen kiinteistössä on pörssisähkösopimus.
Myönteisen palautteen ja prosessin helppouden perusteella kunnassa on päätetty toteuttaa vastaavanlaisen laitteiston toiseenkin kohteeseen. Koska vedenottolaitoksen laitteet käyttävät suurimman osan sähköstä päivällä, aurinkosähkö antaa energiahyödyn oikea-aikaisesti.