Suomen ensimmäinen uusioraaka-aineista rakennettu puisto valmistui Malminkartanoon

Keidas uusioraaka-aineista: projektin keskiössä rakentamisen resurssiviisaus

Kuvassa vehreiden puiden alla näkyvät värikkäät sinivihreät pergolat sekä istutuslaatikoita
Kuva: EcoUp Oyj

30.6.2023 Malminkartanoon valmistui Helsingin kaupungin, Ympäristöministeriön ja EcoUp Oyj kevään kestänyt rakennusprojekti. Suomen, ehkä koko Euroopan ensimmäinen uusioraaka-aineesta valmistettu ulkoilualue esittelee uusioraaka-aineiden käyttömahdollisuuksia.

Mineraalivilla voidaan nyt valjastaa vähähiilisiksi tuotteiksi kaatopaikan sijaan

Helsingin Malminkartanoon, vanhan Apollon koulun pihalle avattiin perjantaina Suomen ensimmäinen uusioraaka-aineesta valmistettu ulkoilualue. Moni ohikulkija hieraisee silmiään, sillä alueella on totuttu näkemään karuna purkutuomion saaneen koulun pihana. Nyt alue on siivottu ja rakenteet valjastettu uusiokäyttöön. Puiston tunnistaa jo kaukaa sen poikkeavasta värimaailmasta, mutta puiston tarina aukeaa katsojalle vasta paikanpäällä.

Lähempää selviää, että puisto on kokonaisuudeltaan rakennettu Legoja muistuttavista värikkäistä rakennuspaloista, Cubecoista. Cubecot ovat modulaarisia, ulko- ja viheraluerakentamiseen suunniteltuja elementtejä. Cubeco-palat muistuttavat erehdyttävästi betonisia, mutta tässä katsoja menee vikaan. Kyseessä ei ole betonituote. Yksi tuotteen pääraaka-aineista on mineraalivillajäte, jota uppoaa yhteen Cubecoon peräti 300 litraa. Jätepohjaisen sideaineen ansiosta myös tuotteen hiilijalanjälki on alhainen, jopa 80% matalampi normaaliin verrattuna. Cubecoiden päätavoite onkin tarjota monikäyttöinen rakennuspala kaupunkien kasvavaan vähähiilisen rakentamisen tarpeeseen.

Kuvassa sinisävyisiä Cubeco-istutuslaatikoita, joissa erilaisia kasvi- ja kukkaistutuksia. Taustalla sinivihreät pergolat puiden suojassa.
Kuva: EcoUp Oyj

Mineraalivilla, yksi maailman suurimmista kaatopaikkojen kuormittajista

Paloissa hyödynnetty mineraalivilla on tähän asti ollut lähinnä kierrätyskeskusten päänvaiva. Se sopii huonosti polttoon ja maantäyttöön. Itseasiassa kyse on maailmanlaajuisesti yhdestä suurimmasta kiinteästä jätteistä ja pelkästään Suomessa sitä viedään kaatopaikoille vuosittain yli 20 miljoonaa kilogrammaa.  Euroopassa sama luku on yli 2,6 miljoonaa tonnia vuodessa ja määrän odotetaan kasvavan lineaarisesti tulevaisuudessa. Mineraalivilla on eristämisessä yleisesti käytettävä materiaali ja sitä saadaan esimerkiksi syksyllä purettavan Apollon koulun katto- ja seinärakenteista. Suomessa ainoa mineraalivillaa kierrättävä taho on EcoUp Oyj, jonka Tarvasjoen tehtaalla mineraalivilla voidaan puhdistaa ja jauhattaa uusiksi raaka-aineiksi. EcoUp sai purkujätteen kierrättämiseen suunnitellulle Wastex-teknologialleen patentin keväällä 2022.

Helsingin kaupungin kiertotalousklusteri kutsuikin betoniteollisuuden ratkomaan kasvavan mineraalivillajätteen ongelmaa syksyllä 2022. Innovaatiohaasteessa etsittiin käyttökohteita jauhatetulle mineraalivillalle betonista ja betoninkaltaisista materiaaleista geopolymeereistä. EcoUp oli yksi innovaatiohaasteen voittajista ja nyt Malminkartanoon rakennettu pilottipuisto on jatkoa syksyllä järjestetylle inovaatiohaasteelle.

Helsinki haluaa olla mukana edistämässä kiertotalouden mukaista liiketoimintaa. On ollut hienoa seurata tätä hanketta innovaatiohaasteesta aina pilotointiin asti. EcoUp on tehnyt hienoa työtä kiertotalouden parissa jo pidempään ja nyt toteutettava pilotti on hyvä osoitus siitä

Helsingin kiertotalouden klusteriohjelman projektipäällikkö Mira Jarkko

Suomen ja ehkä Euroopan ensimmäistä mineraalivillasta valmistettua ulkoilualuetta voi käydä ihmettelemässä kuluvana kesänä Helsingin Malminkartanossa vanhan Apollon koulun sisäpihalla osoitteessa Arentikuja 8. Pilotin tavoitteena on kerätä ja jakaa ymmärrystä uusioraaka-aineiden käyttömahdollisuuksista. Ehkä lähitulevaisuudessa kaupungit voisivat kierrättää omat raaka-aineensa paikallisesti ja valjastaa ne takaisin hyötykäyttöön ekologisina kaupunkirakenteina.

Pilottipuisto on käytettävissä lokakuun alkuun asti, jonka jälkeen sen Cubecot matkaavat uuteen käyttökohteeseen

Lisätietoja

  • Tutustu Helsingin Malminkartanon pilottikohteeseen osoitteessa Arentikuja 8
  • Lue lisää mineraalivillan kierrätyksestä: ecoupwastex.com

Toimijat ja hankkeet

Loikka-arkisto toimijalle EcoUp Oyj.
Loikka-arkisto kunnalle Helsingin kaupunki.

Jätä kommentti

Voit etsiä loikkia yhdellä tai useammalla hakusanalla. Haku kohdistuu loikkien sisältöön ja metatietoihin, kuten kategorioihin, asiasanoihin ja sijaintiin. Hakemalla esimerkiksi "ilmastoloikka porvoo" löytyvät kaikki Porvoon kaupungista raportoidut ilmastoloikat. You can search for leaps matching one or more terms. The search targets both content and metadata such as categories, keywords, and location. For example, by searching for "climate leap Porvoo" you will find all the climate leaps reported in the city of Porvoo.