Helsingin Lapinlahdessa sijaitseva hävikkikukkakauppa Kukkis on vastuullisen kukkakauppatoiminnan edelläkävijä Suomessa. Kukat tunnelmalliseen puotiin tulevat muun muassa puutarhakauppa Plantagenin hävikistä.
”Perustin Kukkiksen äitini jäätyä eläkkeelle, hän oli aina haaveillut kukkakaupasta. Lisäksi luonto on minulle tärkeä ja rakas asia, ja tämä tuntui minulle luontaiselta tavalta säästää luontoa ja minimoida hiilijalanjälkeä”, avaa Kukkiksen yrittäjä Armi Kunnaala hävikkikukkakaupan taustaa.
Kun vielä sopivat tilat löytyivät Lapinlahdesta omasta takaa, laittoi Kunnaala pyörät pyörimään. Sinnikäs yhteydenpito kukkakauppoihin tuotti tulosta, ja äidin ja tyttären yhteinen unelma hävikkikukkapuodista saatiin toteutumaan.
”Mottomme ’Here 4 life’ viittaa siihen, että teemme tätä elämän ylläpitämisen takia, ja haluamme tuoda esiin dilemman siitä, että kaltaistamme toimintaa ei oikeastaan pitäisi olla olemassa. Emme siis tähtää olemaan olemassa ikuisesti, vaan pyrimme ratkaisemaan hävikkiin liittyviä haasteita ja tekemään itsemme tarpeettomaksi”, kertoo Kunnaala.
Kasvit pelastettu roskikselta
Hävikkikukkakauppa toimii tavallisen kukkakaupan tavoin, mutta kaikki kasvit ovat kierrätettyjä. Valikoimassa on esimerkiksi kesä- ja leikkokukkia sekä viherkasveja. Kukkien vaihtelevasta kunnosta johtuen myös hinnat vaihtelevat, ja niistä voi ajoittain myös tinkiä. Osa asiakkaista maksaa myös enemmän tukeakseen toimintaa. Painopiste kaupassa on edullisuuden sijaan ennen kaikkea ekologisuudessa, joskin hintataso on joillain tuotteilla edullisempi kuin tavanomaisissa kukkakaupoissa.
”Käytämme hävikkiä monipuolisesti, ja tällä hetkellä kukkakonfetti ja erilaiset kukista jalostetut käsityöt ovat erikoisuuksiamme. Kehityksessä on jatkuvasti uusia luovia tapoja hävikkikukkien tuotteistamiseen”, kertoo Kunnaala.
Myös kukkakaupan kauniita tiloja hyödynnetään kokonaisvaltaisesti, ja kaupan ollessa kiinni niitä voi vuokrata erilaisiin juhlatilaisuuksiin. Lisäksi kukkakaupan osaamista laitetaan kiertoon esimerkiksi työpajoilla, joissa hävikkiraaka-aineista syntyy muun muassa kukkaseppeleitä ja makrameetöitä.
Kukkis yhdistää ympäristön ja ihmisten hyvinvoinnin
Kestävä kehitys näkyy kaupassa hävikin torjumisen lisäksi myös sosiaalisella puolella. Kauppa toimii osin vapaaehtoisvoimin, ja yhteistyötä tehdään esimerkiksi naapurissa olevan mielenterveyskuntoutujien talon, Kumppanuustalo Hannan sekä Toimintakeskus Tanhuan kanssa.
Kukkien kanssa työskentely tuo kuntoutujille ja vähävaraisille mielekästä tekemistä ja piristää heitä. Yhteistyötahoista on Kukkikselle valtava apu, ja heidän avullaan hoidetaan esimerkiksi kukkien noudot ja viereiseen vanhainkotiin lahjoitettavien kimppujen teko.
”Olen myös itse käynyt istuttelemassa viherkasveja Toimintakeskus Tanhualla Kontulassa, jossa vaikeasti kehitysvammaisten kanssa on ollut aivan mahtavia ja riemukkaita hetkiä kasvien parissa”, iloitsee Kunnaala.
Hän uskoo hävikkikukissa olevan vielä paljon potentiaalia täydentämään sosiaalityötä, ja tällaista toimintaa aiotaankin Kukkiksessa kehittää jatkossa vielä eteenpäin.
Olemme aivan etulinjassa uudenlaisten toimintamallien kehittämisessä. Työssämme yhdistyy moni vastuullisuuteen liittyvä asia, ja mielestäni parasta tässä kokonaisuudessa on luonnonsuojelu, hiilijalanjäljen pienentäminen sekä sosiaalityön potentiaali.
Armi Kunnaala, Kukkiksen yrittäjä
Positiivista palautetta satelee
Uudenlainen kukkakauppa on otettu todella hyvin vastaan. Se on saavuttanut suosiota etenkin keski-ikäisten ympäristötietoisten perheenäitien sekä vanhemman mielellään jutustelevan väen joukossa.
”Saamme päivittäin aivan mielettömän ihanaa ja tsemppaavaa palautetta. Vaikka meillä onkin ollut ajoittain haasteita työn määrässä ja ajan tasalla pysymisessä, näen suurena onnistumisena sen, kuinka hyvin toiminta on lähtenyt pyörimään jo tässä vaiheessa”, kertoo Kunnaala.
Tulevaisuuden tavoitteena on perustaa lisää kauppoja Suomeen ja mahdollisesti myös ulkomaille. Kunnaalan toiveena on hävikkikukkakauppoja, joita pyörittäisivät yhteistyössä työtään rakastavat työntekijät, vapaaehtoiset sekä kuntoutujat.