Yritysesimerkki: Vertaisvuokraamo Circutus tekee käyttötavaroiden jakamisen helpoksi

Circutus on verkossa toimiva vertaisvuokrausalusta, joka tarjoaa mahdollisuuden tienata varastossa pölyttyvillä tavaroilla ja toisaalta keinon välttää sellaisten tuotteiden ostamista, joilla kertyy vain muutamia käyttökertoja vuodessa. Vertaisvuokraus on arjen kiertotaloutta parhaimmillaan, kun uuden ostamisen sijaan tavaroita jaetaan. Circuttamalla säästää siis niin luonnonvaroja kuin kaappitilaakin, kun kulutus vähenee ja jo olemassa olevia resursseja hyödynnetään tehokkaasti.

Alustatalouden yleistymisestä potkua yrityksen perustamiseen

Circutuksen taustalla on Lotta Lilja, joka sai idean yrityksen perustamiseen muutettuaan omakotitaloon 12 vuotta sitten.

Äkkiä valkeni, että nurkkiin kertyy paljon tavaraa, joita tarvitsee kerran tai kaksi vuodessa. Silloin ajattelin, että eikö vaikka asukasyhdistyksellä voisi olla yhteinen varasto, josta kaikki voisivat lainata tavaroita, ettei jokaisen tarvitse ostaa omaa.

yrittäjä Lotta Lilja

Ajatus jäi hautumaan, kunnes maaliskuussa 2023 Circutus näki päivänvalon. Aika oli kypsä, sillä alustatalouden ja teknologian kehittyminen tarjosivat ratkaisun ongelmaan, jonka Lilja havaitsi jo vuosia aikaisemmin. Lilja toteaakin ihmisten ostokäyttäytymisen ja ajattelutavan muuttuneen – jakaminen on tänä päivänä yleisempää, eikä enää ole niin tärkeää omistaa kaikkea. Kiertotalousajattelu on vakiintunut osaksi yhä useamman arkea ja kulutusvalintoja, ja ihmiset ovat ostamisen sijaan valmiita vuokraamaan tarvitsemansa hyödykkeet.

”Enää ei ole niin tärkeää omistaa kaikkea”

Lotta Lilja

Circuttaminen käytännössä

Vain mielikuvitus on rajana siinä, mitä tavaroita Circutukseen voi listata vuokrattavaksi. Asiakastutkimuksen mukaan urheilu- ja retkeilyvälineet ovat suosituimpien vuokrauskategorioiden joukossa ja lapsenkantorinkka olikin ensimmäinen tavara, joka Circutuksen kautta vuokrattiin. Palvelusta löytyy laaja kattaus välineitä ulkoiluun ja vapaa-aikaan sekä esimerkiksi remontointiin, puutarhanhoitoon ja juhliin. Vuokrattavien tavaroiden valikoimasta voi havaita myös vuodenaikojen vaihtelun: talvella vuokralle jätetään esimerkiksi lumikenkiä ja muita talviurheiluvälineitä ja kesällä sivusto täydentyy SUP-laudoilla, rikkaruohonpoistajilla ja marjapoimureilla.

Circuttaminen onnistuu kaikkialla Suomessa. Oman kotikaupungin tai lomanviettopaikan vuokrausvalikoiman saa helposti selvitettyä rajaamalla haun postinumeron tai kaupungin mukaan. Palvelun käyttö on turvallista, sillä vuokraaminen vaatii rekisteröitymisen ja vahvan tunnistautumisen. Maksu hoituu maksunvälityspalvelun kautta varaushetkellä. Tavaran omistaja vastaa tuotteen hinnoittelusta itse.

Kuvassa ruohikolla älypuhelin sekä kaksi paperista esitettä, joissa kuvataan circutuksen toimintaperiaatetta

Lisätietoja

Circutus | circutus.fi

info@circutus.fi

Toimijat ja hankkeet

Jätä kommentti

Voit etsiä loikkia yhdellä tai useammalla hakusanalla. Haku kohdistuu loikkien sisältöön ja metatietoihin, kuten kategorioihin, asiasanoihin ja sijaintiin. Hakemalla esimerkiksi "ilmastoloikka porvoo" löytyvät kaikki Porvoon kaupungista raportoidut ilmastoloikat. You can search for leaps matching one or more terms. The search targets both content and metadata such as categories, keywords, and location. For example, by searching for "climate leap Porvoo" you will find all the climate leaps reported in the city of Porvoo.