Suomen ensimmäinen yrittäjävetoinen kierrätysgalleria Minimossen on kierrätyksen monitoimipaikka

© Iris Aarola

Vaasassa sijaitseva kierrätysgalleria Minimossen on Suomen ensimmäinen yrittäjävetoinen kierrätysostoskeskus. Ideana on tarjota kuluttajille vastuulliseen kuluttamiseen kannustava ja inspiroiva ostospaikka, jossa myydään käytettyjä tuotteita. Myymälän yhteydessä on myös pieni hyötykäyttöasema, jonne voi tuoda pienikokoista tavaraa kierrätettäväksi. Minimossenia ylläpitää jätehuoltoyhtiö Stormossen.

Huomasimme, että jätepisteille tuodaan valtavasti todella hyväkuntoista tavaraa. Normaalisti suurin osa niistä menisi polttoon, mutta nyt tuomme niitä kierrätysgalleriaamme, jossa ne voidaan myydä tai niistä voidaan jalostaa uusia tuotteita.

Minimossenin operatiivisesta toiminnasta vastaava palvelupäällikkö Seppo Ruostekoski

Minimossenin tavoitteena on saada hyötykäyttöasemien tavara mahdollisimman järkevästi kiertoon ja vähentää siten niiden aiheuttamaa ilmastokuormaa.

Toimintaan on haettu vaikutteita vierailemalla kuuluisassa Retunan kierrätysgalleriassa Ruotsin Eskilstunassa ja samaa konseptia hyödyntävillä hyötykäyttöasemilla Tukholmassa ja Oslossa. Seuraamalla muiden neuvoja ja hyväksi todettuja toimintatapoja saatiin kehitettyä omanlainen konsepti välttäen samalla aloittelijan sudenkuopat.

Yrittäjät loihtivat jätetavarasta uusia tuotteita

Astioista tehtyjä koruja.
Astioista tehtyjä koruja. © Iris Aarola

Minimossen vuokraa myyntipaikkoja itsenäisille yrittäjille, jotka hyödyntävät toiminnassaan myös Vaasan alueen hyötykäyttöasemille tuotua tavaraa.

”Annamme esimerkiksi huonekaluja entisöijälle, vaatteita vintage-myyjälle ja ruukkuja kukkakauppiaalle. Rikkinäiset astiat taas saavat uuden elämän koruina, vanhat puhelimet lamppuina ja matkalaukut kaiuttimina. Yrittäjiltämme löytyy siis hyvinkin innovatiivisia ratkaisuja kiertotalouden edistämiseksi”, kehuu Ruostekoski.

Vuokrat pidetään matalina, jotta kuluttajille pystyttäisiin tarjoamaan mahdollisimman paljon kierrätettyjä tuotteita. Minimossen on siis myös yrittäjille paikka tuoda omaa osaamistaan yleisön tietoisuuteen.

Monipuolista kierrätystoimintaa

©Iris Aarola

Ostosmahdollisuuksien lisäksi kierrätysgalleriassa voi kierrättää omia pienjätteitä ja hyödyntää yhteiskäyttöpistettä, josta löytyy muun muassa ompelukone ja silitysrauta. Jätepisteeltä voi myös hakea ilmaiseksi biojätepusseja ja -astioita kotiin. Gallerian yhteydessä on lisäksi tunnelmallinen kahvila sekä leikkipaikka perheen pienimmille. Vaasan keskustasta pääsee galleriaan ekologisesti suoralla biokaasubussiyhteydellä.

Minimossenin toimintaan kuuluu oleellisesti myös hyväntekeväisyys, ja Minimossenissa toimiikin SPR:n myyntipiste. Lisäksi käyttökelpoista tavaraa on kerätty ja lahjoitettu esimerkiksi vähävaraisia auttavalle Hope ry:lle sekä sairaalan lastenosastolle. Lisää kierrätys- ja hyväntekeväisyystempauksia on tulossa, kunhan koronatilanne sallii.

Konseptille kysyntää muillakin paikkakunnilla

”Minimossenin toiminta on saanut hyvän alun, ja marraskuussa 2019 alkaneen toimintamme aikana jo yli 6000 tavaraa on löytänyt uuden kodin kauttamme”, kertoo Ruostekoski.

Toimintakonseptia kehitetään koko ajan, ja jatkossa on tarkoitus panostaa yhä enemmän markkinointiin ja logistiikan tehostamiseen. Ruostekoski on saanut muilta paikkakunnilta kiinnostuneita puheluita, ja saattaa ollakin, että kierrätysgallerioita tullaan tulevaisuudessa näkemään muuallakin Suomessa.

Toimijat ja hankkeet

Loikka-arkisto toimijalle Minimossen.
Loikka-arkisto toimijalle Stormossen.

Jätä kommentti

Voit etsiä loikkia yhdellä tai useammalla hakusanalla. Haku kohdistuu loikkien sisältöön ja metatietoihin, kuten kategorioihin, asiasanoihin ja sijaintiin. Hakemalla esimerkiksi "ilmastoloikka porvoo" löytyvät kaikki Porvoon kaupungista raportoidut ilmastoloikat. You can search for leaps matching one or more terms. The search targets both content and metadata such as categories, keywords, and location. For example, by searching for "climate leap Porvoo" you will find all the climate leaps reported in the city of Porvoo.