Supermagneetit kiertoon – vanhoista tuulivoimaloista arvometallit talteen

Suomalaisissa pilottihankkeissa on testattu käytöstä poistettujen neodyymimagneettien kierrätystä. Pilotit ovat kansainvälisestikin kiinnostava. Magneettien kierrätyksessä voidaan saada talteen harvinaisia maametalleja ja välttää niiden saatavuuteen liittyviä ongelmia. Pilotoinnit toteutti Prizztech Oy yhteistyössä Neorem Magnets Oy:n kanssa.

Neodyymimagneetit ovat supermagneetteja

Neodyyymimagneetit ovat erittäin tehokkaita magneetteja, joita käytetään muun muassa nykyaikaisissa energiatehokkaissa moottoreissa ja generaattoreissa. Niitä kutsutaan myös supermagneeteiksi. Magneettien valmistukseen käytetään harvinaisia maametalleja, jotka on EU:ssa luokiteltu kriittisiksi metalleiksi.

”Harvinaisia maametalleja ovat muun muassa neodyymi, dysprosium ja terbium”, kertoo projektipäällikkö Minna Haavisto Prizztechiltä. Niitä käytetään myös muissa sovelluksissa kuin magneeteissa. Harvinaiset maametallit valmistetaan lähes 100-prosenttisesti Kiinassa. Kierrättämällä magneetteja, voidaan vähentää riippuvuutta neitseellisistä materiaaleista ja löytää korvaavia vaihtoehtoja”.

Kiinan ja Japanin ulkopuolella vain kourallinen magneettien valmistajia, Ulvilan Neorem Magnets on yksi niistä

Minna Haavisto, Prizztech

Ainutlaatuinen kierrätysdemonstraatio

Ensimmäisessä demonstraatiossa purettiin magneettikuumentimen rootori, josta irrotettiin neodyymimagneetit. Magneetteja saatiin talteen noin 400 kg. Puhdistuksen ja jauhatuksen kautta ne saatettiin uusien magneettien raaka-aineeksi. Lopputuloksena syntyi magneetteja, jotka sisälsivät jopa 75 % kierrätysraaka-ainetta. Pilotti toteutettiin osana ”Circwaste – Kohti kiertotaloutta” -hanketta.

”Aiemmin käytöstä poistetut magneetit ovat usein päätyneet kierrätykseen rautaromuna, sillä ne sisältävät noin 70 % rautaa. Tällöin maametallit ovat oikeastaan epäpuhtauksia ja tärkeät arvometallit menetetään”, Haavisto toteaa.

”Demonstraatiossa saatiin valmistettua yllättävänkin hyvälaatuisia uusiomagneetteja, mikä rohkaisi jatkamaan kierrättämisen edistämistoimia.”

Magneettien irrotus roottorista Prizztech
Magneettien irrotus roottorista. © Prizztech Oy

Vanhoista tuulivoimaloista metallit talteen

Toisena pilottikohteena oli TVO:n lahjoittama 1MW:n tuuligeneraattori. Käytöstä poistetut tuulivoimalat ovat potentiaalinen lähde kierrätettäväksi soveltuville magneeteille. Tuuligeneraattorin purkupilotti toteutettiin EAKR-rahoitteisessa ”Kriittisten kierrätysmetallien koetehdaskonsepti” -hankkeessa.

Tuulivoimalan purku
Vanhoista tuulivoimaloista voidaan purkamisen yhteydessä saada arvometallit talteen. © Prizztech Oy

”Vanhojen tuulivoimaloiden rautakuori ja kuparikäämit saattavat olla arvokkaampia kuin magneetit, koska niitä on enemmän, mutta isoissa tuulivoimaloissa voi magneettejakin olla useampi tonni. Ne ovat yleensä isoja ja tasalaatuisia. Tarkoitus on saada kierrätysyritykset kiinnostumaan vanhojen tuulivoimaloiden purkamisesta”, Haavisto mainitsee.

Demonstraatiossa paikallinen nosturiyrittäjä valikoitui generaattorin purkajaksi. Myös muut metallien kierrättämistä harjoittavat yritykset voivat soveltua magneettien kierrättäjiksi. Neorem Magnets ostaa hyvälaatuisia kierrätysmagneetteja.

”Magneettierät, jotka ovat jäljitettäviä, ovat kiinnostavia. Niistä pystytään päättelemään magneetin laatu. Muuten pitää tehdä analyysit ja tarkistaa, voidaanko materiaalia hyödyntää.”

 

Lisätietoa:

Toimijat ja hankkeet

Loikka-arkisto hankkeelle CIRCWASTE - Kohti kiertotaloutta.
Circwaste-hanke saa EU:lta rahoitusta, jolla hankkeen materiaalit on tuotettu. Materiaaleissa esitetty sisältö edustaa kuitenkin ainoastaan hankkeen omia näkemyksiä, joista EU:n komissio ei ole vastuussa.

Jätä kommentti

Voit etsiä loikkia yhdellä tai useammalla hakusanalla. Haku kohdistuu loikkien sisältöön ja metatietoihin, kuten kategorioihin, asiasanoihin ja sijaintiin. Hakemalla esimerkiksi "ilmastoloikka porvoo" löytyvät kaikki Porvoon kaupungista raportoidut ilmastoloikat. You can search for leaps matching one or more terms. The search targets both content and metadata such as categories, keywords, and location. For example, by searching for "climate leap Porvoo" you will find all the climate leaps reported in the city of Porvoo.