Hinku-
teko

10/2012

Uudenkaupungin liikuntahallin maalämpöjärjestelmä

Lokakuun 2012 parhaaksi on valittu Uudenkaupungin kaupungin teknisen toimen tilaama ja Uudenkaupungin Rakennus-Putkitus Oy:n toteuttama liikuntahallin maalämpöjärjestelmä. Järjestelmä on toteutettu Gebwellin E-Flex-järjestelmällä, jossa maalämpölaitteet sijoitetaan kiinteistön ulkopuolelle, maan alle. Kyseinen järjestelmä tuo maalämmön mahdolliseksi myös niihin kohteisiin, joissa ei ole kunnollista teknistä tilaa. Takaisinmaksuaika jää myös tällä tekniikalla ja tässä kohteessa noin kuuden vuoden paikkeille, mikä on maalämmölle yleistä.

Maalämpöä on joskus kritisoitu siitä, kun toteutunutta vuosihyötysuhdetta ei voi tietää, eikä siten myöskään lämmönkulutusta, mikä taas asettaa toteutuneet säästöt epäilyksen alle. Tähän kohteeseen on asennettu lämmöntuoton ja sähkönkäytön mittausjärjestelmä, joka kertoo tarkasti toteutuneen lämmöntuoton ja käytetyn sähkömäärän. Näiden mittaustulosten julkistamisen jälkeen eivät epäilijätkään voi enää kieltää maalämmön tehokkuutta.

Toimijat ja hankkeet

Loikka-arkisto hankkeelle Kohti hiilineutraalia kuntaa (Hinku).
Loikka-arkisto kunnalle Uusikaupunki.

Jätä kommentti

Voit etsiä loikkia yhdellä tai useammalla hakusanalla. Haku kohdistuu loikkien sisältöön ja metatietoihin, kuten kategorioihin, asiasanoihin ja sijaintiin. Hakemalla esimerkiksi "ilmastoloikka porvoo" löytyvät kaikki Porvoon kaupungista raportoidut ilmastoloikat. You can search for leaps matching one or more terms. The search targets both content and metadata such as categories, keywords, and location. For example, by searching for "climate leap Porvoo" you will find all the climate leaps reported in the city of Porvoo.