Ilmastonmuutos ja luonnon monimuotoisuus kytkeytyvät toisiinsa monin tavoin. Elinympäristöjen muuttuessa myös lajit joutuvat siirtymään uusille alueille tai ne häviävät. Suomessa uhanalaisista lajeista jopa neljännes on ketojen ja niittyjen lajeja, kuten kukkia, perhosia ja muita hyönteisiä. Niittyjen ja muun luonnon monimuotoisuuden merkitykset ovat nousseet viime vuosina vahvasti julkiseen keskusteluun, ja Asikkalassa Anianpellon koululla on toimittu niittyjen ja muun luonnon hyväksi ulkoluokkatoiminnan kautta.
Anianpellon koulun ulkoluokkatoiminta monipuolistaa oppimista ja vahvistaa luontosuhdetta
Asikkalan keskustaajamassa Vääksyssä sijaitsevan Anianpellon koulun 2. vuosiluokan oppilaat opiskelevat perjantaisin ulkona. Oppilaat kertaavat ulkona viikon aikana opittua ja oppivat uutta toiminnallisten harjoitusten ja leikkien kautta. Aiheet tulevat ympäristöopista, äidinkielestä, matematiikasta tai englannista.
Anianpellon koulun ulkoluokkatoimintaan kuuluu keskeisesti ympäristökasvatus. Erilaisten harjoitusten avulla pyritään vahvistamaan luontosuhdetta sekä oppimaan luonnosta ja ekosysteemeistä. Ulkoluokkapäiviin kuuluu myös retkeily sekä konkreettiset toimet luonnon hyväksi: oppilaat ovat muun muassa keränneet roskia ja ripustaneet ja huoltaneet linnunpönttöjä koulun lähimetsässä.
Oppilaat halusivat vaikuttaa pölyttäjien hyväksi perustamalla niityn
Syksyllä 2023 ulkoluokkalaisten opettaja Riikka Lamminpää pyysi kunnalta ulkoluokkaryhmälle oman luontoalueen, jota voitaisiin hyödyntää ympäristökasvatuksessa. Sopiva alue löytyi Vääksyn Jokivarren puiston läheltä, Vääksyn Matkaparkin alueelta.
Syksyn aikana oppilaat tutustuivat alueeseen ja pohtivat yhdessä opettajan kanssa, miten aluetta voisi hyödyntää luonnon monimuotoisuuden edistämiseksi. Lamminpää kertoi oppilaille pölyttäjien vähenemisestä ja oppilaat innostuivat yhdessä perustamaan alueelle niityn. Projektin toteuttamiseen saatiin tukea kunnalta, kun Asikkalan kunnan päähortonomi Riitta Pyysig neuvoi oikeiden niittysiementen valitsemisessa ja kunta maksoi siemenet.
Aikaisin lokakuussa satanut lumi siirsi niityn perustamisen syksyltä 2023 keväälle 2024. Toukokuussa oppilaat pääsivät muokkaamaan maata, kitkemään voikukat, pujot ja jättitatarit pois, kastelemaan alueen ja kylvämään itse siemenet. Alue aidattiin ja aitaan kiinnitettiin tietoa alueesta ja niitystä.
Keväällä siementen toivottavasti itäessä oppilaat käyvät alueella ihailemassa kukkia ja laskemassa esimerkiksi pölyttäjien määriä. Seuraavana syksynä niittyprojektia jatkaa uusi vuosiluokka, joka kylvää alueelle uusia monivuotisia niittykukkien siemeniä. Tarkoitus on myös kerätä kukkineiden kukkien siemeniä talteen ja kylvää niitä seuraavana keväänä.
Lamminpää toteutti niittyprojektin osana SYKLI:n ympäristökasvattajan erikoisammattitutkinto-opintoja, joihin kuului ympäristökasvatushankkeen suunnittelu ja toteutus.
Teksti: Riikka Lamminpää, Anianpellon koulun 2. luokan opettaja
Kuvat: Mari Meriläinen