Kuopio-hallista Suomen ensimmäinen virtuaalivoimalaitoksena toimiva liikuntahalli

Suomen ensimmäinen liikuntahallin kiinteistöautomaatioon liitetty kysyntäjoustojärjestelmä otettiin käyttöön Kuopio-hallissa. Kysyntäjoustossa on periaatteena sähkönkulutuksen sopeuttaminen sähkömarkkinoiden ja sähköjärjestelmän kulloisenkin tilanteen mukaiseksi.

– Sähköä tuotetaan entistä enemmän ympäristöystävällisillä tuotantomuodoilla kuten auringolla ja tuulella. Nämä tervetulleet uutuudet aiheuttavat kuitenkin haasteita koko maan sähköjärjestelmän tasapainolle ja sen ylläpidolle. Savon Voimassa kysyntäjousto on todettu parhaaksi tavaksi ratkaista asia. Taloudelliselta kannalta odotus kysyntäjouston tuotolle tässä kohteessa on viisinumeroinen rahapotti kaupungin kassaan viiden vuoden aikaikkunassa, kertoo Savon Voiman kysyntäjouston ja sähkömarkkinoiden johtava asiantuntija Jussi Puranen.

– Kuopio-halli soveltuu erinomaisesti kysyntäjoustokohteeksi, koska hallin ilmanvaihtolaitteiden hallittu tehon pudottaminen ei suuren ilmatilavuuden vuoksi vaikuta hallin sisäilman laatuun. Ilmanvaihtolaitteiden sähkötehoa pudotetaan korkeintaan 15 minuutiksi, mutta keskimäärin tarve kysyntäjoustolle on vain noin 5 minuuttia. Kysyntäjoustopalvelua ei käytetä esimerkiksi messujen tai urheilutapahtumien aikana, sanoo Kuopion Tilakeskuksen kiinteistötekninen asiantuntija Hannu Kosunen.

– Kuopio-halliin toteutetussa kysyntäjoustoratkaisussa tiettyjen hallin ilmastointilaitteiden sähkön kulutusta optimoidaan silloin, kun sähkön tuotannossa tulee hetkellinen häiriö. Rakennusautomaatiojärjestelmä mittaa ja laskee kaikista kysyntäjouston piiriin kuuluvista laitteista sähköverkosta otetut energiankulutukset reaaliaikaisesti. Näin Kuopion kaupunki auttaa tasaamaan sähköverkon kulutushuippuja, toteaa Schneider Electricin liiketoimintajohtaja Tuomas Qvick.

Kuopio-hallin pinta-ala on 14 000 m2 ja tilavuus 215 000 m3. Kysyntäjoustojärjestelmä on toteutettu Kuopion kaupungin, Schneider Electric Finland Oy:n ja Savon Voima Oyj:n yhteistyönä. Sähköverkkoon liittyvät käyttötestit on tehty kesän aikana yhteistyössä Fingrid Oyj:n kanssa.

 

 

Toimijat ja hankkeet

Loikka-arkisto kunnalle Kuopio.

Jätä kommentti

Voit etsiä loikkia yhdellä tai useammalla hakusanalla. Haku kohdistuu loikkien sisältöön ja metatietoihin, kuten kategorioihin, asiasanoihin ja sijaintiin. Hakemalla esimerkiksi "ilmastoloikka porvoo" löytyvät kaikki Porvoon kaupungista raportoidut ilmastoloikat. You can search for leaps matching one or more terms. The search targets both content and metadata such as categories, keywords, and location. For example, by searching for "climate leap Porvoo" you will find all the climate leaps reported in the city of Porvoo.