Jyväskylässä selvitettiin ketterällä kokeilulla, saadaanko taloyhtiön jätelajittelua ja -kierrätystä parannettua sisätilojen lajitteluastioiden päivittämisen ja lajitteluohjeistuksen avulla. Kokeilu toteutettiin osana kiertotaloutta edistävää Circwaste – Jyväskylän käyttäjälähtöiset kokeilut -osahanketta vuoden 2020 tammi-helmikuussa. Kokeilusta vastasi Jyväskylän kestävä kehitys JAPA ry yhteistyössä Jyväskylän Vuokra-asunnot Oy:n kanssa. Jyväskylän yliopiston ympäristötieteiden opiskelija toteutti myös pro gradu -tutkielmansa kokeilun puitteissa.
Kokeilussa oli mukana kolme mahdollisimman toistensa kaltaista Jyväskylän Vuokra-asunnot Oy:n taloyhtiötä. Talot valittiin rakennusvuoden, asuntojen lukumäärän sekä talon pihassa sijaitsevan sekajäteastiatyypin perusteella. Koeasetelmaa varten talot arvottiin siten, että yksi taloista oli varsinainen kokeilutalo, toinen oli vertailutalo ja kolmas kontrollitalo. Kokeilutalon keittiöihin vaihdettiin uudet jäteastiavaunut, talon asukkaille jaettiin jäteneuvontamateriaalia ja järjestettiin jäteneuvontailta. Lisäksi roskakatoksen lajitteluohjeistusta päivitettiin. Vertailutalon asukkaille jaettiin jäteneuvontamateriaalia, järjestettiin jäteneuvontailta ja päivitettiin roskakatoksen lajitteluohjeistusta, mutta asuntoihin ei asennettu uusia jäteastioita. Kontrollitalossa ei tehty muutoksia, vaan sen avulla seurattiin lajittelun nykytilaa. Näin kokeilusta saatiin tutkimus, jossa verrattiin tehtyjen muutosten vaikutusta nykytilanteeseen.
Lajitteluastioiden vaihdon ja jäteneuvonnan vaikutusta seurattiin ennen kokeilua ja kokeilun jälkeen sekajäte-tutkimusten avulla. Sekajätteen määrä väheni kaikissa taloissa, vertailu- ja kokeilutaloissa enemmän kuin kontrollitalossa. Lajitteluastioiden vaihdolla ja jäteneuvonnalla oli kokeilun perusteella siis positiivinen vaiku-tus asukkaiden lajitteluinnokkuuteen.
Asukaskyselyiden perusteella asukkaat ovat melko kiinnostuneita lajittelusta, ja kokeilun koettiin helpottaneen lajittelua jonkin verran niissä taloyhtiöissä, joissa muutoksia tehtiin. Jätteiden lajitteluun toivottiin apua muovinkeräyspisteellä ja asuntojen lajittelutilojen parantamisella.
Anne Suuronen, opinnäytetyöntekijä
Tulevaisuutta varten onkin tärkeää huomioida jätteiden lajittelu jo talojen rakennus- ja remonttivaiheessa, jotta asuntoihin saadaan toimivat ratkaisut lajittelua varten. Näin asukkailla on enemmän halukkuutta ja alhaisempi kynnys lajitella jätteet. Riittävä ja selkeä lajitteluohjeistus ja -opastus on myös tärkeää lajittelun onnistumisen kannalta.
Lue lajittelukokeilun tarkempi kokeilutarina Jyväskylän kaupungin Circwaste käyttäjälähtöiset kokeilut -hankkeen verkkosivuilta.