Väliovien lukot kiertoon Nurmeksessa

Nurmeksen kaupunki kierrättää käyttökelpoisia tavaroita ja kalusteita rakennusten peruskorjausten ja purkamisen yhteydessä. Porokylän koulun peruskorjauksen yhteydessä rakennuksen väliovista irroteltiin lukot, helat ja avainpesät, mitkä otettiin käyttöön väistötilojen ovissa Laamilan koululla.

Rakennusurakoitsija olisi heittänyt ovet lukkoineen vaihtolavalle, ellemme me olisi ottaneet lukkoja, heloja ja avainpesiä talteen ennen urakan käynnistymistä. Peruskorjauksen aikana opettajat olivat tyytyväisiä, kun saivat käyttää samoja avaimia myös väistötiloissa.

Nurmeksen kiinteistönhoidon esimies Timo Pelkonen

Kierrätettyjä lukkoja on käytetty myös Kirkkokadun koulun peruskorjauksen aikaisissa väistötiloissa, jotka rakennettiin entisen autotalon kiinteistöön. Lukkoja kierrättämällä on saatu aikaan noin 4 000 euron säästöt kustannuksissa.

Ohjeistuksena on, että kaikki helat avainpesät ja joskus myös saranat otetaan talteen uusiokäyttöä varten. Ennen uusien lukkojen hankkimista työntekijät käyvät tarkistamassa, onko tarvittavaa lukkoa saatavilla varaosien joukosta.

Lukkojen hankkiminen uutena on kallista, minkä vuoksi vanhojen lukkopesien uudelleen käyttäminen on järkevää. Uusia kohteita rakennettaessa tosin vanhoja lukkoja ei voi käyttää, koska nykyisin käytetään lukituksissa ohjelmoitavia mekaanis-elektronisia avaimia ja avainpesiä, joilla voidaan antaa jokaiselle avaimelle yksilölliset tarkkaan rajatut käyttöoikeudet oviin.

Myös Nurmes-talon peruskorjauksen yhteydessä kaikki väliovien lukot avaimineen otettiin talteen. Varaosina on nyt 82 lukkoa.

Ovista irrotettuja lukkoja

Lukoille saattaa hyvinkin löytyä käyttöä taas jossain muussa kohteessa.

Timo Pelkonen

Käyttökelpoiset tavarat talteen ennen rakennuksen purkamista

Lukkojen ohella rakennusten kunnossapidon henkilöstö ottaa talteen kaikki kierrätettävät tavarat ennen kuin kohde annetaan purku-urakoitsijalle. Viimeksi puretusta Kyröntuvan palvelukodista otettiin uusiokäyttöön paljon tavaraa (muun muassa WC-istuimia, saippua-automaatteja ja käsipyyhetelineitä). Tavaroiden talteenotto on ollut yhtenä työntehtävänä esimerkiksi nuorille kesätyöntekijöille. Tavaroita, joille ei ole käyttöä omissa kohteissa, on myyty nettihuutokaupassa.

 

Lisätietoja:

Timo Pelkonen

timo.pelkonen@nurmes.fi

 

Toimijat ja hankkeet

Loikka-arkisto hankkeelle CIRCWASTE - Kohti kiertotaloutta.
Circwaste-hanke saa EU:lta rahoitusta, jolla hankkeen materiaalit on tuotettu. Materiaaleissa esitetty sisältö edustaa kuitenkin ainoastaan hankkeen omia näkemyksiä, joista EU:n komissio ei ole vastuussa.

Jätä kommentti

Voit etsiä loikkia yhdellä tai useammalla hakusanalla. Haku kohdistuu loikkien sisältöön ja metatietoihin, kuten kategorioihin, asiasanoihin ja sijaintiin. Hakemalla esimerkiksi "ilmastoloikka porvoo" löytyvät kaikki Porvoon kaupungista raportoidut ilmastoloikat. You can search for leaps matching one or more terms. The search targets both content and metadata such as categories, keywords, and location. For example, by searching for "climate leap Porvoo" you will find all the climate leaps reported in the city of Porvoo.