Euroopan itäisin cocktailbaari Another Doggy avattiin Joensuuhun marraskuussa 2019. Itä-Lontoolaishenkisen Another Doggyn tärkeimpiä toimintaa ohjaavia arvoja ovat huumori, kestävä kehitys, yhteisöllisyys ja yllätyksellisyys. Innovatiivisuus on yrityksen läpileikkaava voima, oli kyse sitten hyväntekeväisyystempauksista, cocktailien reseptiikasta tai jätteiden käsittelystä.
Joensuun keskustassa sijaitsevan cocktailbaarin sisustuksessa on hyödynnetty second handia, ja kaikki ravintolan huonekalut on hankittu käytettynä. Huonekaluja on tuunattu paikan pelkistettyyn ja persoonalliseen tyyliin sopivaksi. Tilan seiniä koristaa paikallisten taiteilijoiden maalaamat graffitit: katseenvangitsijana toimii muun muassa Pasi-mopsin potretti ravintolan päätyseinällä.
Pyrkimys jätteettömyyteen luo raamit innovaatioille
Another Doggy valmistaa juomissaan käytettävät siirapit, mehut ja cordialit itse. Neljä kertaa vuodessa vaihtuvaa cocktail-menua ohjaa kausiajattelu, ja drinkeissä suositaan tuoreita sesongin raaka-aineita sekä luomu- ja lähituotantoa. Listalla nähdään myös vaihtuva jokericocktail, jossa jätteen synnyn ehkäisemisen hengessä hyödynnetään esimerkiksi tukusta löytyneitä punalaputettuja tuotteita tai omien varastojen viimeisiä pulloja. Käytetäänpä drinkeissä myös luonnon omia raaka-aineita, kuten männynneulasia. Suomen luonto onkin täynnä makuja, toteaa yritystä puolisonsa kanssa luotsaava Jussi Viljala.
Meillä on periaate, että yritetään tuottaa mahdollisimman vähän jätettä. Me mietimme tosi paljon sitä, miten voidaan käyttää juttuja uudelleen.
yrittäjä Jussi Viljala
Viljalan mukaan cocktailbaarissa pyritään keksimään luovasti tapoja, joilla sama raaka-aine myydään vähintään kaksi kertaa asiakkaalle. Hedelmien kohdalla tämä voi tarkoittaa mehun puristamisesta ylijääneiden, jätteeksi miellettyjen materiaalien, kuten hedelmänkuorien hyödyntämistä uudessa tarkoituksessa. Esimerkiksi kuoria uuttamalla on mahdollista saada kaikki kuoriin kätkeytynyt maku talteen, Viljala vinkkaa. Uuttamisen lisäksi hedelmälihaa ja kuoria voidaan kuivata, ja tarjoilla juoman koristeena tai makupaloina asiakkaille. Pillejä tai kertakäyttökoristeita ei Another Doggyn juomissa nähdä, vaan cocktailien koristeet ovat joko syötäviä, uudelleenkäytettäviä tai maatuvia.
Jätteettömyys ja kestävyys huomioidaan myös tilauksia tehdessä. Viljala on muun muassa pyytänyt jakelijoita jättämään muovikelmut lavojen ympäriltä pois, mikäli se vain on mahdollista. Turhia kuljetuksia taas pyritään välttämään tilaamalla raaka-aineita samalta toimittajalta.
Yhteistyössä on (kierto)voimaa
Another Doggyssa jopa kahvinpuruille on keksitty jatkokäyttöä: niillä maustetaan baarin oma kahvilikööri. Mikäli omassa toiminnassa ei kahvinpuruja kerry riittävästi, saadaan tarvittaessa apuja lähialueen ravintoloista. Yhdessä tekeminen onkin Doggyssa arkipäivää, ja uudet cocktail-menut ideoidaan koko henkilöstön yhteistyönä. Yhteistyötä tehdään tiiviisti myös alueen muiden yritysten kanssa erilaisten tapahtumien ja tempausten muodossa. Another Doggyn tiloissa on muun muassa järjestetty hyväntekeväisyyskirpputori ja tatuointitempaus, joiden tuotot ohjattiin eteenpäin eläinten hyväksi. Tällä hetkellä Viljala kartoittaa mahdollisuuksia tehdä baarin omista hedelmä- ja marjajätteistä esimerkiksi zero waste -limonadia ja hilloa paikallisten pienyrittäjien kanssa.
Olemme ylpeitä siitä, mitä me tehdään. Voimme omilla teoillamme edistää sitä, että maapallon ikä jatkuu vielä meidän jälkeemmekin.
yrittäjä Jussi Viljala
Lisätietoa:
Yhteystiedot:
Another Doggy
Niskakatu 10
80100 Joensuu