Yritysesimerkki: Globe Hope teki Eduskuntatalon remonttipeitteestä Suomi 100 -uusiotuotteita

Vuosina 2015-2017 Suomen satavuotisjuhlavuotta varten remontissa olleen Eduskuntatalon remontinaikainen näköispeite sai uuden elämän uusiotuotteina.

Katso alta Globe Hopen video prosessista:

Globe Hope lunasti helmikuussa 2017 kierrätykseen kelpaamattoman, PVC-verkkovinyylistä tehdyn pressun, ja muunsi materiaalin erilaiksi pitkäikäisiksi käytännöllisiksi tuotteiksi kuten laukuiksi ja korttikoteloiksi. Tuotteet saivat juhlavuoden virallisen Suomi 100 -statuksen.

Globe Hopella on jo yli kymmenen vuoden kokemus yritysten ylijäämämateriaalien muuntamisesta muun muassa liikelahjoiksi sopiviksi tuotteiksi. Globe Hopen väki näki bannerin tilaisuutena ja soitti Eduskuntaan tiedustellakseen sen saatavuutta tuotteiksi muuntamiseksi. Tämä onnistui sillä ehdolla että yritys kustantaisi itse banderollin alasoton, johon piti vuokrata Suomen suurin nostokurki. Ilman arvolisäveroa tämän hinnaksi tuli 5600 euroa. Näköispeitteen lisäksi Globe Hope pelasti myös Eduskuntatalon alareunaa kiertäneen mustavalkoisen valokuvakavalkadipressun, josta tuli oma tuotteensa.

Laki-tietokonelaukku on sarjan ainoa mustavalkoinen tuote, sillä se on tehty toisesta Eduskuntataloa peittäneestä mustavalkoisesta kuvabannerista.

Yli 2 000 neliötä (n. 760 kiloa) pressua leikattin kaistaleiksi, viikattiin korkeiksi pinoiksi kuudelle lavalle ja kuljetettiin pestäväksi. Pesukustannuksiksi tuli noin 2600 euroa. Investointihinnaksi voisi siis laskea pressun alasoton ja pesun tavanoimaisten tuotantokulujen päälle. Globe Hopen tuotteet valmistetaan alihankintana erikokoisissa ompelimoissa, sekä joskus myös kolmannen sektorin työpajoissa. Banderollituotteista osa valmistuu perinteikkäässä laukkuompelimossa Keski-Suomessa ja osa Virossa.

Eduskuntatalo-sarjan tuotteisiin kuuluvat ”Tasa-arvo” tietokonesuoja, ”Eduskunta” tietokone ja tablettisuoja, ”Demokratia” kestokassi, ”Äänioikeus” toilettilaukku sekä ”Vaali” matkalaukun nimikortti ja ”Valiokunta” korttikotelo.

Globe Hope toivoi Eduskunnan tahtovan hankkia juhlavuoden teemoihin sopivia uusiotuotteita esimerkiksi liikelahjoiksi, mutta sinne ei saatukaan myytyä yhtään tuotetta. Yrityksen toimitusjohtaja Seija Lukkala toivoisi ympäristökysymysten painavan enemmän kuin pelkkä hinta. Ilman tätä tekoa pressu olisi todennäköisesti päätynyt kaatopaikalle jossa maatumiseen olisi mennyt useita satoja vuosia.

Kiertotalouden tärkeys on jalkautettava. Haluamme tehdä tuotteita jotka kestävät pitkään, eikö tässä ole kyse paljon muustakin kuin hinnasta?

toimitusjohtaja Seija Lukkala

Yrityksen arvot ja sen toimintatavat pohjautuvat ekologisuuteen ja eettisyyteen. Yritys käyttää muun muassa EkoEnergiaa, eli ympäristömerkittyä sähköä, ja oli ensimmäisenä yrityksenä mukana kehittämässä uudelleenkäytettävää, kierrätysmateriaaleista tehtyä postipakkausta, RePackiä.

Globe Hope myös tarjoaa tuotteilleen kuuden kuukauden takuun, jonka aikana sen voi veloituksetta tuoda takaisin korjattavaksi. Tämän jälkeen korjauspalveluista peritään pieni maksu. Lisäksi Globe Hopen ”Twice Loved Hope” second hand-konseptilla asiakkaat voivat tuoda käytetyt tuotteensa takaisin kauppaan alennuskuponkia vastaan, jolla pidennetään käyttökelpoisten tuotteiden käyttöikää tai varmistetaatn huonokuntoisten oikeaoppinen kierrättäminen. 

Lisätietoja:

Toimijat ja hankkeet

Loikka-arkisto toimijalle Globe Hope.

Jätä kommentti

Voit etsiä loikkia yhdellä tai useammalla hakusanalla. Haku kohdistuu loikkien sisältöön ja metatietoihin, kuten kategorioihin, asiasanoihin ja sijaintiin. Hakemalla esimerkiksi "ilmastoloikka porvoo" löytyvät kaikki Porvoon kaupungista raportoidut ilmastoloikat. You can search for leaps matching one or more terms. The search targets both content and metadata such as categories, keywords, and location. For example, by searching for "climate leap Porvoo" you will find all the climate leaps reported in the city of Porvoo.