Yritysesimerkki: Taitonetissä kiertotalous näkyy kaikessa toiminnassa

Myös myymälän tietokoneissa kerrotaan säästyvien luonnonvarojen määrä.

Taitonetti Oy on vuonna 2005 perustettu oululainen yritys, joka myy yrityskäytössä olleita tietokoneita yksityisasiakkaille ja yrityksille. Ekologisuus ja kiertotalous ovat tärkeä asia koko Taitonetin henkilökunnalle. Verkkokaupasta ostaessa on tuotesivulla asiakkaan nähtävillä tieto, kuinka paljon asiakas säästää kiinteitä luonnonvaroja ja hiilidioksidia ostaessaan käytetyn tietokoneen uuden sijasta. Esimerkiksi pieni alle 14 tuuman näytöllä varustettu kannettava tietokone säästää luonnonvaroja 195kg ja hiilidioksidia 91kg uuteen tietokoneeseen verrattuna. Käytetyissä pöytäkoneissa luonnonvaroja voi säästyä jopa 691kg ja hiilidioksidia 154kg verrattuna uusiin pöytäkoneisiin.

”Arkielämässä ei välttämättä tule kovin usein ajatelleeksi oman ostokäyttäytymisen vaikutuksia ympäristöön. Niinpä halusimme alkaa esittää konkreettisia lukuja asiakkaillemme, jotta he huomaavat ostaessaan, millainen vaikutus jo yhden käytetyn tietokoneen ostamisella ympäristöllemme on.”

– Markus Alanko, myymäläpäällikkö

Laskelmat Taitonetille on tuottanut Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskus Oy. Laskennan perustana on vastaavan uuden tuotteen valmistamiseen kuluvien luonnonvarojen määrä ja syntyvät kasvihuonepäästöt.

Käytetyt tietokoneet ovat jo itsessään ekologinen valinta, mutta vastuulliset valinnat näkyvät yrityksen arjessa myös muilla tavoilla. Muovikassien käytöstä myymälässä on luovuttu ja materiaaleja pyritään mahdollisuuksien mukaan hyödyntämään uudelleen mm. pakkausmateriaaleina ja varaosina. Rikkoutuneet tietokoneet ja akut kierrätetään alan ammattilaisten kautta.

Suosimalla käytettyä säästää sekä luontoa että kukkaroa

Taitonetti on käytettyjen yritystietokoneiden myynnin pioneeri ja Suomen suurin toimija omalla alallaan. Käytettyjä tietokoneita on myynnissä laidasta laitaan aina kannettavista tietokoneista peli- ja pöytäkoneisiin. Yrityksen markkinaosuus koko Suomen käytettyjen tietokoneiden vähittäiskaupasta on noin 40%. Kaikki toiminta tapahtuu Oulun toimipisteessä, jossa sijaitsee myymälä ja huoltopiste, ja josta lähtevät myös kaikki verkkokaupasta myytävät tuotteet. Suomen lisäksi Taitonetti myy käytettyjä tietokoneita myös Ruotsiin Bytdator.se -verkkokaupan kautta.

Myytävät tietokoneet tulevat leasing-yrityksiltä Suomesta ja muualta Pohjoismaista. Tietokoneet ovat olleet yrityskäytössä kahdesta kolmeen vuotta. Taitonetissä tietokoneet asennetaan uudelleen, niiden toimivuus testataan ja ne jaotellaan kuntoluokkiin. Tietokoneet siis toimitetaan asiakkaille täysin käyttövalmiina. Kiertotalous säästää Taitonetin kustannuksia, joten tietokoneita voidaan myös tarjota asiakkaille järkevään hintaan. Samalla säästyy hurja määrä luonnonvaroja.

Vuonna 2018 Taitonetti myi yhteensä noin 20 000 käytettyä tietokonetta ja vuonna 2019 luku tulee kasvamaan noin 30 000 tietokoneeseen. Lisäksi asiakkaiden tietokoneita huolletaan noin 3500 kappaletta vuosittain.

 

Lisätietoa

Toimijat ja hankkeet

Jätä kommentti

Voit etsiä loikkia yhdellä tai useammalla hakusanalla. Haku kohdistuu loikkien sisältöön ja metatietoihin, kuten kategorioihin, asiasanoihin ja sijaintiin. Hakemalla esimerkiksi "ilmastoloikka porvoo" löytyvät kaikki Porvoon kaupungista raportoidut ilmastoloikat. You can search for leaps matching one or more terms. The search targets both content and metadata such as categories, keywords, and location. For example, by searching for "climate leap Porvoo" you will find all the climate leaps reported in the city of Porvoo.