Hiiliviisaan tapahtuman käsikirja

Luomassa hiiliviisaita suurtapahtumia

Miten luoda mahdollisimman vähäpäästöinen 40 000 ihmisen massatapahtuma yhdessä kumppaneiden, sidosryhmien ja osallistujien kanssa? Kun Porvooseen saatiin järjestettäväksi maailman suurin viestisuunnistustapahtuma ja samalla Suomen suurin aikuisliikuntatapahtuma Jukolan viesti, päätettiin tilaisuus hyödyntää myös ilmastoviestin osuutena. Syntyi idea Hiiliviisas Jukola -hankkeesta.

Naispuoliset juoksijat odottavat suunnistuksen alkua lähtöviivalla.
Venlojen lähtö. Juoksijat lähtöpaikalla. Kuva: Ilkka Metsälä.

Tapahtumateollisuudella on merkitystä ja vaikuttavuutta – alueellisesti ja valtakunnallisesti. Alalla toimii Suomessa noin 3200 yritystä ja se työllistää lähes 200 000 ihmistä. Merkittäviä välillisiä vaikutuksia syntyy myös muille aloille ja parhaimmillaan sadoista kymmeniintuhansiin ihmisiin keräävien tapahtumien päästöt voivat olla merkittäviäkin. Siksi Porvoossa 17.–18.6.2023 järjestetty Jukola nähtiin ohittamattomana pilottikohteena parantaa massatapahtumien hiiliviisautta. Kehitysyhtiö Posintran, järjestävän seuran OK Trianin sekä Aalto-yliopiston voimin syntyi idea, jolle Uudenmaan liitto myönsi EAKR-rahoituksen. Mukana on näin sekä aluekehityksellinen, toteutuksellinen ja tutkimuksellinen näkökulma.   

Hankkeen päätavoitteena oli kehittää ja pilotoida mahdollisimman pienen hiilijalanjäljen muodostavan massatapahtuman oppimis- ja toimintamalli yhteistyössä tapahtumatuotantoon osallistuvien yritysten ja yhteistyökumppanien kanssa. Yhteistyö yritysten kanssa olikin hankkeessa tiivistä.  

Kestävän liiketalouden kehittäminen on yksi alueellisia kärkiteemoja, sillä vastuullisuus alkaa olla kannattavan liiketoiminnan ehto. Jukola suurtapahtumana loi hyvän ympäristön testata, tehdä ja oppia käytännössä, miten hiiliviisaus on mahdollista tehdä yhdessä sekä kukin omassa toiminnassaan erikseen.

Topi Haapanen, Hiiliviisas Jukola -hankkeen projektipäällikkö ja Posintran aluekehitysjohtaja

Katsojat istuvat aukealla hämärässä retkituoleillansa ja maassa. Taustalla metsää.
Yleisö seuraa viestiä suurelta ruudulta. Kuva: Chris Macleod.

Hiiliviisaan tapahtuman tähtituotteet

Hiiliviisaus pyrittiin ottamaan huomioon koko tapahtuman kaarella maansiirtotöistä lajitteluun, liikkumiseen ja ravitsemukseen sekä lopulta tapahtuma-alueen palauttamiseen ennalleen. Itse kisatapahtuma oli myös erinomainen mahdollisuus nostaa tietoisuutta massatapahtumien ilmastovaikutuksista. Hiiliviisaus näkyi ja kuului ympäri kisakeskusta.  

Tähtituotteena toimivat sähköbussit, jotka kuljettivat osallistujia ja yleisöä Porvoon keskustan ja Epoon kylässä sijaitsevan kisakeskuksen väliä. Bussit mahdollistuivat OK Trianin lisäksi yhteistyökumppaneiden, kuten Porvoon kaupungin ja Uudenmaan liiton avulla. Hanke osallistui myös kisan yhteydessä ensimmäistä kertaa järjestettävään Metsäareena-tilaisuuteen, joka ST1:n Mika Anttosen ja OP-ryhmän Timo Ritakallion johdolla keräsi paikallisia ja alueellisia vaikuttajia keskustelemaan kestävän tulevaisuuden ratkaisuista.

Peltoaukealla on riveissä vihreitä puolijoukkuetelttoja. Ihmisiä kävelee telttojen välillä. Taustalla maatilarakennuksia ja metsää. Aamuaurinko on nousemassa.
Sunnuntaiaamu teltta-alueella. Kuva: Micki Kulju.

Kisat ovat ohi, opeista on rakentunut käsikirja

Hankkeen myötä muodostuneen oppimis- ja toimintamalliin perustuva käsikirja tarjoaa paljon käytännön hiiliviisautta ja se toimii vastuullisuutta edistävänä työkaluna kaikenkokoisille tapahtumille. Sitä voi hyödyntää vastuullisuustoiminnan pohjana, kun tapahtuman tavoitteena on pienentää hiilijalanjälkeä ja käyttää luonnonvaroja viisaasti.  

Valmiiden vinkkien ja mallien pohjalta tapahtumanjärjestäjä voi laatia omaan tarpeisiinsa sopivan, hiiliviisaan vastuullisuussuunnitelman. Käsikirja tarjoaa myös kattavasti tietoja tapahtuman päästöistä ja hiilijalanjäljen laskennasta.  

Mikään tapahtuma ei ole koskaan täysin päästötön, eli hiiliviisain tapahtuma olisi sellainen, jota ei lainkaan järjestettäisi. Mutta me ihmiset tarvitsemme ja kaipaamme tapahtumia, sillä niiden kautta koemme yhteisöllisyyttä, elämyksiä ja tunnetta. Siksi niiden avulla on myös mahdollista edistää vastuullisuutta ja ympäristöviisautta tehokkaasti. Käsikirjan ja hankkeen pääsanoma onkin: Jotta kaikesta tästä voidaan nauttia vielä tulevaisuudessakin, meidän tulee oppia järjestämään tapahtumia ilmastoviisaammin.

oppaan koonnut Jaana Helminen, Aalto-yliopisto 

Käsikirja ja siitä koostettu käytännöllinen ja helposti luettava miniopas ovat ladattavissa osoitteesta posintra.fi/hiiliviisas-jukola.

Uupunut suunnistaja makaa nurmikolla. Hänen otsalamppunsa hohkaa pimeässä.
Kisat ovat ohi. Kuva: Janne Penttinen.

Vastuullisuus ei ole enää trendi vaan tapa toimia, myös tapahtumissa. Käsikirja perustuu tutkittuun ja käytännön tietoon sekä vankkaan kokemukseen vastuullisesta tapahtumajärjestämisestä. Halusimme nostaa esiin myös haasteita ja vinkkejä niiden ratkaisemiseksi sekä ohjeita vastuullisuustoimien johtamiseen ja viestintään.

oppaan koonnut Jaana Helminen, Aalto-yliopisto

Toimijat ja hankkeet

Loikka-arkisto toimijalle Aalto-yliopisto.
Loikka-arkisto toimijalle Euroopan aluekehitysrahasto (EAKR).
Loikka-arkisto toimijalle Jukolan viesti.
Loikka-arkisto toimijalle OK Trian.
Loikka-arkisto toimijalle Posintra Oy.
Loikka-arkisto toimijalle Uudenmaan liitto.
Voit etsiä loikkia yhdellä tai useammalla hakusanalla. Haku kohdistuu loikkien sisältöön ja metatietoihin, kuten kategorioihin, asiasanoihin ja sijaintiin. Hakemalla esimerkiksi "ilmastoloikka porvoo" löytyvät kaikki Porvoon kaupungista raportoidut ilmastoloikat. You can search for leaps matching one or more terms. The search targets both content and metadata such as categories, keywords, and location. For example, by searching for "climate leap Porvoo" you will find all the climate leaps reported in the city of Porvoo.