Kierrätyskeskus Fenix kierrättää ja kasvattaa

kunnostettu lamppu myymälässä
Kunnostettu valaisin Fenixin myymälässä.

Pohjois-Pohjanmaan Kärsämäen kunnan työllisyyspalvelut perustivat vuonna 2021 Kierrätyskeskus Fenixin, joka kerää kierrätysmateriaalia sekä kunnostaa ja kierrättää lahjoitettua tavaraa, muun muassa kuolinpesien irtaimistoa. Myymälä ja paja sijaitsevat kuntakeskuksessa hyvien liikenneyhteyksien varrella.

Kierrätyskeskus tarjoaa työpaikkoja muun muassa kuntouttavaan työtoimintaan, työkokeiluihin, palkkatukityöhön ja eri alojen opiskelijoille työharjoitteluun. Samoissa tiloissa toimii Kärsämäki yhdessä ry, jonka kautta työllistyy palkkatuella noin 14 henkilöä vuosittain. Keskuksen monipuolinen toiminta tukee osaltaan kuntastrategian mukaisia kestävän kehityksen tavoitteita.

Kierrätyskeskusta perustamassa ollut työllistämisvastaava Laura Tikka kertoo toiminnan saaneen positiivisen vastaanoton ja kävijämäärien olleen nousujohteisia: ”Asiakaskuntamme on kaikenikäistä ja tuotteiden kysyntä vaihtelee sesonkiluontoisesti. Esimerkiksi syksyisin, kun opiskelijat kalustavat asuntojaan, on kova kysyntä huonekaluille ja astioille. Myös vauvanvaatteet ja lastentavarat löytävät nopeasti uuden kodin. Monista myytävistä tavaroista ilmoitetaan sosiaalisessa mediassa, jolloin hankintaa voi harkita myös kotoa käsin.”

Valttimme on keskeinen sijainti nelostien varrella ja asiakkaita käy myös lähikunnista. Myymälätoiminnan lisäksi meille voi tuoda kierrätettäväksi metalliromua, kaapeleita, kännyköitä ja kannettavia.

Kärsämäen kunnan työllistämisvastaava Laura Tikka

Yhtenä osana kierrätyskeskuksen toimintaa on ympäristökasvatus, jota toteutetaan aina varhaiskasvatuksesta yläkouluun. Kestävistä elämäntavoista on kerrottu muun muassa vihreä lippu -päivänä Frosteruksen koululla. Vaatetekstiilien kierrätyspisteellä keskusteltiin vastuullisesta kuluttamisesta ja perehdyttiin vaatteiden huoltoon ja korjaamiseen. Läheskään aina ei tarvitse ostaa uutta, vaan kunnostaminen tai käytettynä hankittu tavara voi olla sekä taloudellisesti ja ympäristön kannalta paras ratkaisu.

Lisätietoja

Toimijat ja hankkeet

Jätä kommentti

Voit etsiä loikkia yhdellä tai useammalla hakusanalla. Haku kohdistuu loikkien sisältöön ja metatietoihin, kuten kategorioihin, asiasanoihin ja sijaintiin. Hakemalla esimerkiksi "ilmastoloikka porvoo" löytyvät kaikki Porvoon kaupungista raportoidut ilmastoloikat. You can search for leaps matching one or more terms. The search targets both content and metadata such as categories, keywords, and location. For example, by searching for "climate leap Porvoo" you will find all the climate leaps reported in the city of Porvoo.