Porin kaupungin Varaosapankki

Porin kaupunki ylläpitää varaosapankkia remontoijille, nikkareille ja talonrakentajille. Varaosapankki toimii työllisyyspalveluiden työpajatoiminnan yhteydessä Porin Veturitalleilla, jonka alueelta löytyy myös muita sosiaalisesti kestäviä kiertotalous- ja työllisyyspalveluita kuten esimerkiksi Luontopajan Välinevuokraamo.

Varaosapankki on satakuntalainen rakennusmateriaalien kierrätyskeskus, jonka tehtävänä on vastaanottaa kuntalaisilta käytöstä poistettuja rakennusmateriaaleja.

Varaosapankin työntekijät kunnostavat, varastoivat ja asettavat materiaalit takaisin myyntiin asiakkaille. Tällä tavoin osallistumme kiertotalouden vahvistamiseen materiaalien uudelleen käytössä, tuotteiden elinkaaren pidentämisessä ja tarjoamalla työtehtäviä pitkään työttömänä oleville työntekijöille.

Työpajapäällikkö Janne Suomala

Porin seudun Rakennuskulttuuriseura ry perusti Varaosapankin vuonna 2000, mutta osaksi Porin kaupungin toimintaa se on siirtynyt vuonna 2010. Perustamiseen vaadittavia varaosia hankittiin sekä lahjoituksina, että purkutöistä, ja Porin kaupungin toiminnassa ja nykyisin kaikki tavarat tulevat Varaosapankkiin lahjoituksina. Uudelleen kiertoon ja käyttöön tuotteet myydään edullisesti. Circwaste – Kohti kiertotaloutta -osahankkeessa C.3 on yhteistyössä kehitetty Varaosapankin toimintaa ja viestintää. 

Varaosapankki on tarkoitettu palveluksi kaikille kansalaisille asuinpaikasta riippumatta, vaikka toki valtaosa asiakkaista on Porista tai Satakunnasta. Varaosapankin kokoelmasta voi löytää ikkunoita, ovia, kahvoja ja nuppeja, heloja, saranoita, kakluuneja, vanhoja työkaluja ja jopa wc-pönttöjä. Lisäksi varaosapankista saa asiantuntevaa palvelua yhden vakituisen työntekijän, Ismo Riihikallion ja työpajan muiden työntekijöiden toimesta. Ikkunalasien osalta Varaosapankki tarjoaa myös korjaus- ja lasituspalveluita. 

 

Kunnostettuja vanhoja ikkunoita nojallaan seinää vasten.
Varaosapankissa kunnostettuja vanhoja ikkunoita. Kuva: Laura Lehto
Kirkkaita ja valkoisia pyöreitä lasisia lampun kupuja.
Keskellä olevilla kirkkailla lasikuvuilla on menekkiä, kertoo työvalmentaja Ismo Riihikallio. Kuva: Laura Lehto
Pihakiviä ja kattotiiliä.
Varaosapankin valikoimiin kuuluu myös kattotiilet ja pihakivet. Kuva: Laura Lehto

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

“Varaosapankin suosituimmat tuotteet ovat olleet juuri vanhoja ikkunoita,” kertoo työvalmentaja Ismo Riihikallio. Erityisesti pieni- ja moniruutuiset ikkunat tekevät kauppansa nopeasti. Varaosapankin väki kunnostaa ikkunoita ja ovia ja myy ne. Vinkkinä Riihikallio mainitsee, että vanhoja käyttökelpoisia lavuaareja hyllyissä on juuri tällä hetkellä paljon, ja niitä kannattaa erityisesti tulla hakemaan kierrätettyinä, sillä ne eivät käytössä häviä uusille millään tavalla. Pääsääntöisesti mikään tuoteryhmä ei kuitenkaan jää pyörimään hyllyihin, vaan kausittain kaikelle löytyy ostajat.

Varaosapankki on todellinen aarreaitta talonrakentajille ja remontoijille, jotka haluavat edistää kiertotaloutta ja samalla omalla panoksellaan pienentää rakentamisen hiilijalanjälkeä sekä säästää luonnonvaroja.  

Ismo Riihikallion mukaan suurin käyttäjäryhmä vaikuttaa olevan keski-ikäiset mökkiremppaajat. Toisaalta hän odottaa vielä, että nuoret löytävät Varaosapankin palvelut. Silloin kun nuorempi väki tulee Varaosapankkiin, he tulevat usein vanhempiensa kanssa ja sisustustarpeilla. Hyvä esimerkki muodikkaasta sisustuksesta ja kiertotaloudesta ovat vanhat ikkunalliset ovet, sillä Ismo Riihikallio on nähnyt niiden käyttötarpeen muuttuvan vuosien varrella.

Yhdessä vaiheessa vanhoista ovista tehtiin pöytiä, sitten sängynpäätyjä ja nyt niistä tehdään liukuovia

Työvalmentaja Ismo Riihikallio

Nuorten ja muidenkin uusien asiakkaiden tavoittamiseen täytyisi miettiä uusia markkinointikeinoja, kun nyt markkinointi on keskittynyt sosiaalisen median Facebook-sivuille sekä ajoittain paikallislehtiin. Uudet asiakkaat mahdollistaisivat suurempaa kiertotalousvaikutusta ja hiilikädenjälkeä sekä Varaosapankille että Porin kaupungille. 

Myös Varaosapankin sijainti Porissa on eräänlainen kiertotalousteko, sillä vanhat veturitallit ovat saaneet uutta elämää Varaosapankin toiminnasta. Varaosapankki on auki arkipäivisin. 

Varaosapankin punatiilinen julkisivu vanhoilla veturitalleilla.
Varaosapankin tunnelmallinen julkisivu vanhoilla veturitalleilla. Kuva: Laura Lehto

Osoite: Veturitallinkatu 7 28120 Pori 

Lisätietoa:

Toimijat ja hankkeet

Loikka-arkisto hankkeelle CIRCWASTE - Kohti kiertotaloutta.
Loikka-arkisto kunnalle Pori.
Loikka-arkisto  Keräämö.
Circwaste-hanke saa EU:lta rahoitusta, jolla hankkeen materiaalit on tuotettu. Materiaaleissa esitetty sisältö edustaa kuitenkin ainoastaan hankkeen omia näkemyksiä, joista EU:n komissio ei ole vastuussa.

Jätä kommentti

Voit etsiä loikkia yhdellä tai useammalla hakusanalla. Haku kohdistuu loikkien sisältöön ja metatietoihin, kuten kategorioihin, asiasanoihin ja sijaintiin. Hakemalla esimerkiksi "ilmastoloikka porvoo" löytyvät kaikki Porvoon kaupungista raportoidut ilmastoloikat. You can search for leaps matching one or more terms. The search targets both content and metadata such as categories, keywords, and location. For example, by searching for "climate leap Porvoo" you will find all the climate leaps reported in the city of Porvoo.