Keski-Suomen liiton Circwaste-hankkeessa selvitettiin jätteen erilliskeräysvelvoitteen laajenemisen vaikutuksia maakunnassa kerättävien jätejakeiden määriin syksyllä 2022. Selvityksen taustalla oli vuonna 2021 uudistuneet jätelaki (laki jätelain muuttamisesta 714/2021) […]
Muoviroskien päätyminen ympäristöön ja niiden hajoaminen mikromuoveiksi ovat maailmanlaajuisia ongelmia, joihin etsitään kuumeisesti ratkaisuja. Päätyessään luontoon muovi ei ikinä häviä kokonaan pois vaan pilkkoutuu yhä […]
Jyväskylässä testattiin tavaroiden ja huonekalujen kierrätyskontti-palvelun suosiota opiskelijoiden keskuudessa. Keski-Suomen opiskelija-asuntosäätiö KOAS toteutti kierrätyskontti-kokeilun osana kiertotaloutta edistävää Circwaste – Jyväskylän käyttäjälähtöiset kokeilut -osahanketta. Kokeilu toteutettiin […]
Tieteellisten artikkeleiden, työpajojen ja asiantuntijahaastattelujen pohjalta syntyi CIRCWASTE -hankkeessa Suomen ruokahävikin suuntaviivat. Ne toimivat ohjenuorana tavoiteltaessa YK:n asettamaa tavoitetta ruokahävikin puolittamiseen ketjun loppupäässä vuoteen 2030 […]
Luke selvitti hankkeessa miten ravitsemispalveluissa saataisiin hävikkiä vähenemään. Ruokahävikkiä mitattiin yhteensä kahdeksassa toimipisteessä Varsinais-Suomen ja Satakunnan alueella syksyllä 2017 ja keväällä 2018. Mittaukset jaettiin kolmeen […]
Jyväskylässä kokeiltiin kiertävän polkupyörähuollon kysyntää. Jyväskylän kestävä kehitys JAPA ry järjesti kiertävän pyörähuoltopajakokeilun kolmessa Jyväskylän Vuokra-asunnot JVA Oy:n taloyhtiössä. Pyörien huoltamisesta kokeilussa vastasi Jyväskylän Pyöräilyseura […]
Jyväskylässä toteutettiin pilottikokeiluna työpajat vaatteiden ja tekstiilien korjaukseen, muodistamiseen ja uusiokäyttöön liittyen. Kokeilun toteuttivat Muotoilutoimisto 2loops ja Jyväskylän kaupunki yhteistyössä kestävää kuluttajuutta edistävän Neon Studion […]
Ruokapalvelualan merkittävänä kestävyyshaasteena on ruokahävikin vähentäminen. Jotta hävikkiä voidaan systemaattisesti vähentää, tarvitaan hävikin seurantaa. Kestävämpi ateriapalvelu -kokeilun tavoitteena oli vähentää ruokahävikkiä ruokailijoiden lautashävikin automaattisen seurannan […]
Projektissa selvitettiin ruoan uudelleenjakamista ruokahävikin vähentämisen keinona Suomessa. Tavoitteina oli selvittää potentiaalia ja tapoja lisätä ylijäämäruoan käyttöä Suomen ruoka-apujärjestöissä. Kyselyillä ja haastatteluilla selvitettiin ruoka-aputoiminnan laajuutta, […]