Tervon kunta hankki joitakin vuosia sitten messukäyttöön kotimaisista hirsistä tehdyn Salvos-valmismökin. Sitten tuli korona, eikä mökki ehtinyt käväistä Kuopion toria kauempana. Kaunista hirsimökkiä ei haluttu seisottaa tyhjän panttina parempia aikoja odottelemassa, ja niin kunnassa syntyi idea mökin yhteishyödyllisestä uudelleenkäytöstä.
”Sivistystoimen vastaava Mari Jalava ja kotihoitopalveluiden esimies Jonna Maapuro keksivät, että hirsimökki sopisi kaikkien kuntalaisten kohtaamispaikaksi Tervon keskustaan”, kertoo kunnan sivistyslautakunnan puheenjohtaja Katja Suhonen. Loppukesästä 2021 mökki tuotiin kunnanviraston pihaan, ja kuntalaiset nimesivät sen nimeämiskilpailussa Kyläkammariksi.
Tervon kunta ei tavoittele mökin uudelleenkäytöllä taloudellista tuottoa, vaan aineettomia hyötyjä, kuten yhteisöllisyyttä, kierrätysarvojen korostamista ja hyvää mieltä. ”Kyläkammari osoittaa, miten yhteiskäyttöä ja jakamistaloutta voidaan toteuttaa myös rakennuksissa, ja samalla pidennetään rakennuksen elinkaarta varsin helpolla tavalla.”
Mökki on yhdenvertaisesti kaikkien saavutettavissa
Kyläkammari sijoitettiin tarkoituksella keskeiselle paikalle Tervon kylän keskustaan. ”Näin kohtaamispaikka on mahdollisimman monen saavutettavissa ilman omaa autoa, toisin kuin vaikkapa laavut ja monet retkipaikat”, Suhonen sanoo. Kaikki kuntalaiset voivat varata ja käyttää mökkiä ilmaiseksi, aivan kuten kunta on tähänkin asti vuokrannut tilojaan kuntalaisille maksutta.
Osallistamisen ajatus onkin Tervossa entuudestaan tuttu. Kunta on mukana muun muassa OSPA-hankkeessa, jossa kehitetään pohjoissavolaisten maaseutukuntien palvelujen saavutettavuutta. Suhosesta Kyläkammari on ennen kaikkea kädenojennus kuntalaisille. ”Kyläkammari mahdollistaa uudenlaisen yhteisöllisyyden ja osallisuuden. Kaikille avoimia tiloja ei ole koskaan liikaa, ja on tärkeää voida kokoontua yhteen, vaikka ei kuuluisi johonkin yhdistykseen tai seuraan.”
Kyläkammari toteutettiin resurssiviisaasti
Luonnonvarojen kestävää käyttöä on pohdittu Kyläkammarin toteutuksessa ja varustelussa. Mökki saatiin toimintavalmiiksi nopeasti ja kohtuullisilla kustannuksilla, kun sitä ei eristetty talvikäyttöä varten tai erikseen viemäröity. Kunnanviraston wc-tilat ovat mökin varaajien käytössä.
”Myös pienen sähköpatterin käyttö on kielletty yli 10 asteen pakkasilla”, Suhonen sanoo. Mökin käyttöönotto ei vaatinut suuria maarakennustöitä tai maa-ainesten kuljetuksia. ”Hirsimökissä on kuitenkin sähköt, kahvinkeitin ja kaunis sisustus kiikkutuoleineen.”
Jo viime vuoden syyskesällä mökkiä ehtivät varata niin yksityishenkilöt kuin tervolaiset yhdistykset, ja kertaalleen kunta järjesti Kyläkammarissa lettukestit kaikille kuntalaisille. Suhonen uskoo, että mökistä kehittyy matalan kynnyksen kohtaamispaikka, jonne tullaan vaikkapa kahvittelemaan tai istumaan iltaa, jos omaa mökkiä ei ole. Onhan mökin terassilta näkymä järvelle. ”Odotamme tulevaa kesää innolla ja sitä, mitä kaikkea käyttöä kuntalaiset mökille keksivät.”
Lisätietoa:
Lue lisää:
Yhteystiedot:
Katja Suhonen, sivistyslautakunnan puheenjohtaja
Tervon kunta
katja.suhonen72(a)gmail.com
Puh. 044 556 4984