Tavaranvaihtopäivät houkuttelee paikalle tuhansia kierrätysintoisia Kouvolassa

Tavaranvaihtopäivillä ihmisiä
Kuva: Kouvolan kaupunki

Kouvolan kaupunki on järjestänyt Tavaranvaihtopäiviä jo yli 15 vuoden ajan. Tapahtuman ideana on varata kuntalaisten käyttöön paikka, jonne ihmiset voivat tuoda itselleen tarpeetonta tavaraa ja viedä tarpeellista mukanaan. Raha ei vaihda omistajaa, vaan perusperiaatteena on vaihtokauppa.

”Emme rajoita tai valvo, tuovatko tapahtuman kävijät mitään mukanaan ja tapa on toiminut hyvin. Suurempia lieveilmiöitä, kuten hamstraamista, on näkynyt harvoin”, kertoo Kouvolan kaupungin ympäristötarkastaja Marleena Kuitikka. Hän on ollut järjestämässä tapahtumaa alusta asti, vuodesta 2007.

Ainoana ohjeena kävijöille annetaan, että paikalle saa tuoda vain sen kokoisia tavaroita, jotka jaksaa kantaa yksin. Tavarat saa viedä itse pöytiin eri tuoteryhmille merkittyihin paikkoihin tai jättää työntekijöille. Parhaiten uuden kodin löytävät astiat, koriste-esineet ja kodin tarvikkeet sekä lastenvaatteet ja lelut. ”Hyväkuntoisille takeillekin on aina kysyntää, ja joulukoristeet menevät syksyisin nopeasti. Myös urheiluvälineet kiertävät hyvin: luistimille ja monoille löytyy aina ottajia.”

Vuoden 2019 syksyllä kävijöitä oli arviolta 3500.

Marleena Kuitikka, ympäristötarkastaja, Kouvolan kaupunki

Alkuvuosina Tavaranvaihtopäivät pidettiin kerran vuodessa järkevän kulutuksen Nuukuusviikolla. Paikaksi riitti Kymenlaakson Martat ry:n kokoushuone, ja kävijöitä oli muutamia kymmeniä. Nykyisin suuren suosion saanut tapahtuma on kasvanut kolmipäiväiseksi, ja se järjestetään keväisin ja syksyisin jossakin tyhjässä liiketilassa. ”Vuoden 2019 syksyllä kävijöitä oli arviolta 3500.”

Onnistunut tapahtuma syntyy yhteistyössä

Tavaranvaihtopäivät on Kouvolassa monen eri toimijan yhteinen ponnistus ja ilonaihe. Tapahtumalla edistetään yhteistuumin kiertotaloutta, vähennetään jätettä ja karsitaan turhaa ostamista. Vetovastuu on Kouvolan kaupungin Kuitikalla ja kansalaisopiston kotitalousneuvoja Ulla Rantasella. ”Suunnittelussa on aina mukana myös Kymenlaakson Martat ry ja Kymenlaakson Jäte Oy. Jätehuoltoyhtiö huolehtii muun muassa tapahtuman mainostamisesta”, Kuitikka kertoo.

Useimmiten tila saadaan tapahtuman käyttöön veloituksetta, ja apua siivoukseen, kalustukseen, kuljetuksiin ja asiakaspalveluun tarjoavat niin vapaaehtoiset kaupunkilaiset, yritykset kuin kaupungin eri palveluyksiköt. Arvokasta työpanosta saadaan myös Parik-säätiöltä ja Kouvolan Ammattiopistolta (KSAO). ”Opiskelijat ovat pyörittäneet tapahtumassa usein kahvilaa ja saaneet sen tuotot omaan käyttöönsä.”

Tapahtuman alkuvuosina pöydät eivät vieneet vielä koko tilaa ja mukaan mahtui monenlaisia yhdistyksiä esittelemään toimintaansa. Yleisön suosikkeja olivat esimerkiksi Liikenneturvan pyöräilykypärä- ja heijastinkampanjat sekä erilaiset askartelu- ja käsityöpisteet. ”Tapahtumassa on rakennettu niin linnunpönttöjä kuin esitelty kierrätysmateriaaleista tehtyjä korvakoruja.”

Kenkiä tavaranvaihtopäivillä
Kuva: Kouvolan kaupunki

Ylijääneet tavarat kierrätetään hyväntekeväisyyteen

Tapahtuman päätteeksi vain kaikkein huonokuntoisin tavara päätyy lajitteluun Kymenlaakson Jätteelle, ja suurin osa ohjataan paikallisten järjestöjen kautta hyväntekeväisyyteen ja kierrätysmyymälöihin. ”Osa tavaroista menee myös kaupungin sosiaalitoimelle ja Etsivälle nuorisotyölle. Myös eläinsuojeluyhdistykset tarvitsevat aina makuualustoja, vilttejä ja pyyhkeitä.”

Seuraavat Tavaranvaihtopäivät on tarkoitus järjestää koronatauon jälkeen syksyllä 2022. ”Ihmiset ovat kaivanneet tapahtumaa kovasti, ja moni toivoisi sen kestävän viikon tai vaikka koko vuoden!” Kuitikka naurahtaa. Hän uskoo, että tavaroiden vaihtokaupalle olisi kysyntää monissa kunnissa. ”Liikkeelle voi lähteä pienestä yhden päivän tapahtumasta, ja esimerkiksi Kotkassa onkin jo seurattu meidän esimerkkiämme.”

Moni aivan silmin nähden yllättyy, kun tavarat eivät maksa mitään.

Marleen Kuitikka, ympäristötarkastaja, Kouvolan kaupunki

Kuitikkaa Tavaranvaihtopäivien järjestämiseen houkuttelee vuodesta toiseen tapahtuman hyvä henki ja iloinen ilmapiiri. Kiireiset päivät ovat työntekijöillekin antoisat, kun paikalla on joukoittain onnellisia ja tyytyväisiä kaupunkilaisia. ”Moni aivan silmin nähden yllättyy, kun tavarat eivät maksa mitään. Onkin aivan ihana tunne sanoa, että ’ole hyvä, saa ottaa mukaan ilman maksua’.”

 

Lisätietoa:

Lue lisää tavaranvaihtopäivistä tai katso video vuoden 2019 tapahtumasta:

 

Yhteystiedot:

Marleena Kuitikka, ympäristötarkastaja
Kouvolan kaupunki
marleena.kuitikka(a)kouvola.fi
Puh. 020 615 8016

 

Toimijat ja hankkeet

Jätä kommentti

Voit etsiä loikkia yhdellä tai useammalla hakusanalla. Haku kohdistuu loikkien sisältöön ja metatietoihin, kuten kategorioihin, asiasanoihin ja sijaintiin. Hakemalla esimerkiksi "ilmastoloikka porvoo" löytyvät kaikki Porvoon kaupungista raportoidut ilmastoloikat. You can search for leaps matching one or more terms. The search targets both content and metadata such as categories, keywords, and location. For example, by searching for "climate leap Porvoo" you will find all the climate leaps reported in the city of Porvoo.