Luonnonvarakeskus kokeilee ja kehittää keinoja ruuantuotannon kestävyyden parantamiseksi, monesta eri näkökulmasta. LIFE IP Circwaste -hankkeen osaprojektissa on selvitetty millä tavalla kotimaiset kasviksia ja juureksia jalostavat yritykset voisivat hyödyntää elintarvikkeiden raaka-aineet mahdollisimman täydelleen. Hankkeen aikana jatkokäyttömahdollisuuksia on testattu etenkin elintarvike- ja rehusovelluksissa. Osahankkeen kohdealue on Lounais-Suomi ja sivuvirtaerien testauksia on tehty myös naapurissa Kanta-Hämeessä.
Sivuvirtojen mikrobiologinen ja muu käyttölaatu määrittelevät, minkälaiseen käyttötarkoitukseen ne sopivat – jätehierarkian mukaisesti – ja minkälaisia ainesosia ja jakeita niistä voidaan valmistaa. Lisäksi on huomioitava lainsäädännölliset vaatimukset.
Perunasivuvirroista valmistettiin säilörehua ja sen käyttökelpoisuutta osana päivittäistä rehuannosta testattiin sekä maidontuotannossa että nuorkarjan kasvatuksessa. Porkkanasivuvirrasta valmistettiin samaan tapaan säilörehua kemiallisesti, sekä fermentoimalla hapatteilla. Kokeessa testattiin miten eri säilörehun valmistusaineet vaikuttivat säilörehun kemialliseen ja mikrobiologiseen laatuun ja säilyvyyteen.
Edellisten käyttötapojen lisäksi mikrobiologisesti hyvälaatuista sivuvirtajakeista voi valmistaa säilykkeitä fermentoimalla elintarvikehapatteilla tai valmistaa ainesosia prosessoitaviin seoselintarvikkeisiin, esim. kasvispihvit. Tässä hankkeessa tällaisia ainesosia ovat mm. kuitu- ja värijakeet, erityisesti punajuuresta ja porkkanasta.
Lisäarvoa kasviperäisiin sivutuotteisiin
Aikataulu: 2017-2023
Lisätietoa:
- https://kehittyvaelintarvike.fi/artikkelit/teemajutut/vastuullisuus-kiertotalous/kasvissivutuotteiden-hyodyntamisen-monet-mahdollisuudet/
- https://www.materiaalitkiertoon.fi/fi-FI/Ajankohtaista/Kasvistuotannon_sivuvirtoja_voidaan_hyod(64213)
- Erikoistutkija Eila Järvenpää, Luke, etunimi.sukunimi@luke.fi