Jyväskylässä selvitettiin ketterällä kokeilulla, saadaanko taloyhtiön jätelajittelua ja -kierrätystä parannettua sisätilojen lajitteluastioiden päivittämisen ja lajitteluohjeistuksen avulla. Kokeilu toteutettiin osana kiertotaloutta edistävää Circwaste – Jyväskylän käyttäjälähtöiset […]
Kiertotalousloikka (233)

Jyväskylässä testattiin tavaroiden ja huonekalujen kierrätyskontti-palvelun suosiota opiskelijoiden keskuudessa. Keski-Suomen opiskelija-asuntosäätiö KOAS toteutti kierrätyskontti-kokeilun osana kiertotaloutta edistävää Circwaste – Jyväskylän käyttäjälähtöiset kokeilut -osahanketta. Kokeilu toteutettiin […]
Tieteellisten artikkeleiden, työpajojen ja asiantuntijahaastattelujen pohjalta syntyi CIRCWASTE -hankkeessa Suomen ruokahävikin suuntaviivat. Ne toimivat ohjenuorana tavoiteltaessa YK:n asettamaa tavoitetta ruokahävikin puolittamiseen ketjun loppupäässä vuoteen 2030 […]
Luke selvitti hankkeessa miten ravitsemispalveluissa saataisiin hävikkiä vähenemään. Ruokahävikkiä mitattiin yhteensä kahdeksassa toimipisteessä Varsinais-Suomen ja Satakunnan alueella syksyllä 2017 ja keväällä 2018. Mittaukset jaettiin kolmeen […]
Jyväskylässä kokeiltiin kiertävän polkupyörähuollon kysyntää. Jyväskylän kestävä kehitys JAPA ry järjesti kiertävän pyörähuoltopajakokeilun kolmessa Jyväskylän Vuokra-asunnot JVA Oy:n taloyhtiössä. Pyörien huoltamisesta kokeilussa vastasi Jyväskylän Pyöräilyseura […]
Jyväskylässä toteutettiin pilottikokeiluna työpajat vaatteiden ja tekstiilien korjaukseen, muodistamiseen ja uusiokäyttöön liittyen. Kokeilun toteuttivat Muotoilutoimisto 2loops ja Jyväskylän kaupunki yhteistyössä kestävää kuluttajuutta edistävän Neon Studion […]
Jyväskylässä järjestetyssä ILO CUP ja Stara -joukkuevoimistelutapahtumassa kokeiltiin kahvio- ja ruokailutoiminnan hiilijalanjäljen pienentämiseen kehitettyä toimintamallia. Kokeilu toteutettiin jyväskyläläisen voimisteluseura Palokan Ilo, voimistelu ja liikunta ry:n […]
Ruokapalvelualan merkittävänä kestävyyshaasteena on ruokahävikin vähentäminen. Jotta hävikkiä voidaan systemaattisesti vähentää, tarvitaan hävikin seurantaa. Kestävämpi ateriapalvelu -kokeilun tavoitteena oli vähentää ruokahävikkiä ruokailijoiden lautashävikin automaattisen seurannan […]
Sekajätteen koostumustutkimukset antavat tärkeää tietoa kotitalouksien sekajätteen sisällöstä. Tiedon avulla voidaan kohdentaa jäteneuvontaa ja tehdä näkyväksi erilliskerättävien jätteiden määriä sekajätteessä. Keski-Suomessa on toteutettu Circwaste-hankkeen aikana […]