Tieteellisten artikkeleiden, työpajojen ja asiantuntijahaastattelujen pohjalta syntyi CIRCWASTE -hankkeessa Suomen ruokahävikin suuntaviivat. Ne toimivat ohjenuorana tavoiteltaessa YK:n asettamaa tavoitetta ruokahävikin puolittamiseen ketjun loppupäässä vuoteen 2030 […]
Organisaatio/hanke: CIRCWASTE - Kohti kiertotaloutta (51)

”CIRCWASTE – Kohti kiertotaloutta” on seitsenvuotinen EU LIFE IP -hanke, joka edistää tehokasta materiaalivirtojen käyttöä, jätteen synnyn ehkäisyä ja resurssien hallinnan konsepteja. Tavoitteena on toteuttaa valtakunnallista jätesuunnitelmaa (VALTSU) ja luotsata Suomea kohti kiertotaloutta.
CIRCWASTE on 20 kumppanin ja 10 osarahoittajan luomus, jonka koordinaattorina toimii Suomen ympäristökeskus. CIRCWASTE-hankkeen kumppanit toteuttavat 19 osahanketta, jotka liittyvät mm. yhdyskuntajätteisiin, teollisuusjätteisiin ja teollisuuden sivutuotteisiin, rakennusjätteisiin, maa-aineksiin ja pilaantuneisiin maa-aineksiin, ruokajärjestelmään.
CIRCWASTE-hankkeen toiminta keskittyy viidelle alueelle: Varsinais-Suomeen, Satakuntaan, Keski-Suomeen, Etelä-Karjalaan ja Pohjois-Karjalaan. CIRCWASTE-hankkeessa toimii lisäksi kymmenen Edelläkävijäkuntaa eri puolilta Suomea, jotka ovat sitoutuneet toteuttamaan Valtakunnallista jätesuunnitelmaa.
www.syke.fi/hankkeet/circwaste
Luke selvitti hankkeessa miten ravitsemispalveluissa saataisiin hävikkiä vähenemään. Ruokahävikkiä mitattiin yhteensä kahdeksassa toimipisteessä Varsinais-Suomen ja Satakunnan alueella syksyllä 2017 ja keväällä 2018. Mittaukset jaettiin kolmeen […]
Jyväskylässä kokeiltiin kiertävän polkupyörähuollon kysyntää. Jyväskylän kestävä kehitys JAPA ry järjesti kiertävän pyörähuoltopajakokeilun kolmessa Jyväskylän Vuokra-asunnot JVA Oy:n taloyhtiössä. Pyörien huoltamisesta kokeilussa vastasi Jyväskylän Pyöräilyseura […]
Jyväskylässä toteutettiin pilottikokeiluna työpajat vaatteiden ja tekstiilien korjaukseen, muodistamiseen ja uusiokäyttöön liittyen. Kokeilun toteuttivat Muotoilutoimisto 2loops ja Jyväskylän kaupunki yhteistyössä kestävää kuluttajuutta edistävän Neon Studion […]
Jyväskylässä järjestetyssä ILO CUP ja Stara -joukkuevoimistelutapahtumassa kokeiltiin kahvio- ja ruokailutoiminnan hiilijalanjäljen pienentämiseen kehitettyä toimintamallia. Kokeilu toteutettiin jyväskyläläisen voimisteluseura Palokan Ilo, voimistelu ja liikunta ry:n […]
Ruokapalvelualan merkittävänä kestävyyshaasteena on ruokahävikin vähentäminen. Jotta hävikkiä voidaan systemaattisesti vähentää, tarvitaan hävikin seurantaa. Kestävämpi ateriapalvelu -kokeilun tavoitteena oli vähentää ruokahävikkiä ruokailijoiden lautashävikin automaattisen seurannan […]
Sekajätteen koostumustutkimukset antavat tärkeää tietoa kotitalouksien sekajätteen sisällöstä. Tiedon avulla voidaan kohdentaa jäteneuvontaa ja tehdä näkyväksi erilliskerättävien jätteiden määriä sekajätteessä. Keski-Suomessa on toteutettu Circwaste-hankkeen aikana […]
Mistä on kyse? KIELO on mobiilisovellus, josta löytyy kaikki lajitteluun liittyvä tieto samasta paikasta. KIELO:n nimi tulee sanasta kierrätyslogiikka. Sovelluksessa on karttapalvelu, josta käyttäjä voi […]
Projektissa selvitettiin ruoan uudelleenjakamista ruokahävikin vähentämisen keinona Suomessa. Tavoitteina oli selvittää potentiaalia ja tapoja lisätä ylijäämäruoan käyttöä Suomen ruoka-apujärjestöissä. Kyselyillä ja haastatteluilla selvitettiin ruoka-aputoiminnan laajuutta, […]